Prima pagină » Actualitate » Prețul la pompă crește din nou, a treia oară de la începutul lunii. Iată cât este 1 litru de motorină/benzină
Prețul la pompă crește din nou, a treia oară de la începutul lunii. Iată cât este 1 litru de motorină/benzină

Prețul la pompă crește din nou, a treia oară de la începutul lunii. Iată cât este 1 litru de motorină/benzină

08 iul. 2024, 15:40,
în Actualitate

Prețurile carburanților continuă să crească, înregistrând luni, 8 iulie 2024, a treia majorare de la începutul acestei luni.

Dimineața, prețul benzinei și motorinei a fost din nou majorat, depășind pragul de 7,60 lei pe litru pentru motorina standard.

Prețul carburanților înregistrează a treia creștere de la începutul lunii iulie

La stația Petrom de pe strada Brașov din București, prețul benzinei standard era de 7,53 lei pe litru, iar cel al motorinei standard de 7,63 lei pe litru.

Petrom a crescut astăzi prețul benzinei și motorinei cu patru bani pe litru, mișcare care se așteaptă să fie urmată și de alți mari distribuitori de carburanți. Aceasta este a treia scumpire a carburanților din această lună, într-un interval care a înregistrat și o singură ieftinire. Pe 4 iulie, Petrom a majorat prețurile benzinei și motorinei cu cinci bani pe litru, iar pe 2 iulie, prețurile au scăzut ușor cu patru bani pe litru. La 1 iulie, prețul benzinei a crescut cu 43 de bani pe litru și cel al motorinei cu 40 de bani pe litru, ca urmare a majorării accizei la carburanți.

Tot astăzi, prețul țițeiului Brent, de referință pentru Europa, era cotat la 86,4 dolari pe baril, un nivel ridicat, deși ușor mai mic față de pragul de 87 de dolari înregistrat recent. Creșterea prețului petrolului este influențată de stocurile scăzute din SUA în sezonul vacanțelor și de consumul în creștere.

Prețul petrolului este de asemenea afectat de temerile legate de sezonul uraganelor din Atlantic, care ar putea impacta instalațiile petroliere din sudul și estul SUA. Politica Arabiei Saudite de a crește prețurile pentru țițeiul destinat piețelor europene are, de asemenea, un impact semnificativ. Previziunile indică o posibilă depășire a pragului de 90 de dolari pe baril, pe fondul unei cereri crescute față de oferta disponibilă.

Petrom continuă să fie lider pe piața distribuției de produse petroliere cu amănuntul din România, operând o rețea de 555 de stații de distribuție, dintre care 393 sub brandul Petrom și 162 sub brandul OMV.

Apare taxa pe kilometraj în locul taxei pe carburant

Statul California, cunoscut pentru numărul mare de vehicule electrice, va introduce o nouă taxă pe kilometraj, înlocuind astfel taxa tradițională pe carburanți. Această schimbare vine pentru a asigura că și șoferii de mașini electrice contribuie la finanțarea infrastructurii rutiere, similar cu ceilalți șoferi.

Departamentul de Transport din California a anunțat un proiect pilot pentru această tranziție, argumentând că o taxă pe kilometraj ar fi mai echitabilă decât actualul sistem bazat pe consumul de benzină sau motorină. În prezent, cele 1,2 milioane de vehicule electrice din stat nu contribuie la fondurile pentru întreținerea drumurilor, în timp ce proprietarii de vehicule pe combustibili fosili plătesc anual aproximativ 300 de dolari.

Noua taxă va fi de 3 cenți pe kilometru, iar participanții la proiectul pilot vor avea opțiunea de a instala un dispozitiv de monitorizare a kilometrajului sau de a trimite fotografii cu contorul înainte și după călătorie. Cei care participă vor primi până la 400 de dolari în schimb.

Proprietarii de mașini electrice sunt avertizați despre costurile ridicate ale înlocuirii anvelopelor, care au o durată de viață mai scurtă din cauza greutății mari a vehiculelor. Jim Bassett, un proprietar de Volkswagen ID.3, a fost nevoit să schimbe anvelopele după doar 12.000 de kilometri, cheltuind 354 de euro.

Această problemă este frecvent întâlnită la vehiculele electrice, datorită greutății bateriei și cuplului instantaneu care solicită mai mult anvelopele. Alți proprietari de ID.3 au raportat probleme similare, punând accent pe necesitatea de a fi conștienți de aceste costuri ascunse.

Organizația Tyresafe avertizează că anvelopele vehiculelor electrice sunt supuse unei presiuni mari din cauza greutății și accelerării rapide. Șoferii sunt sfătuiți să accelereze cu delicatețe pentru a prelungi durata de viață a anvelopelor.

Tranziția la o taxă pe kilometraj în California și costurile asociate întreținerii mașinilor electrice evidențiază provocările și costurile ascunse ale adoptării tehnologiilor verzi. În timp ce vehiculele electrice oferă beneficii de mediu semnificative, acestea vin cu noi provocări logistice și economice care necesită soluții inovatoare și conștientizare sporită din partea consumatorilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *