Prima pagină » Actualitate » Prețul carburanților la pompă a crescut din nou. Este a patra majorare în 2025
Prețul carburanților la pompă a crescut din nou. Este a patra majorare în 2025

Prețul carburanților la pompă a crescut din nou. Este a patra majorare în 2025

13 ian. 2025, 10:59,
Redacția BZI în Actualitate

Prețul carburanților la pompă a crescut pentru a patra oară în 2025, într-o situație ce a surprins mulți consumatori. Benzina s-a scumpit cu 29 de bani pe litru, iar motorina cu 28 de bani, începând cu acest an.

Deși abia pe 13 ianuarie am asistat la această nouă majorare, primele scumpiri din 2025 au avut loc imediat după Revelion, din cauza unei creșteri de aproximativ 6% a accizei la carburanți. La 1 ianuarie, prețul benzinei și al motorinei a crescut cu 17, respectiv 16 bani pe litru.

Prețul carburanților la pompă a crescut din nou. Este a patra majorare în 2025

Noua scumpire este atribuită, teoretic, evoluției prețului petrolului pe piața mondială, însă mulți specialiști consideră că aceasta reprezintă o anomalie în România. Expertul economic Mircea Coșea explică faptul că, de obicei, prețul carburanților ar trebui să fie ajustat doar în funcție de schimbările de pe piață, atunci când stocurile se epuizează. În schimb, în România, prețul la pompă se modifică rapid, ceea ce ridică semne de întrebare cu privire la strategia folosită de marile companii.

„Marii producători profită de fluctuațiile pieței globale pentru a ajusta prețurile în favoarea lor. De asemenea, este îngrijorător că economia mondială nu are o previziune clară în privința evoluției resurselor energetice, iar România pare să reflecte rapid aceste schimbări, chiar înainte de a se epuiza stocurile de carburanți achiziționate anterior”, a adăugat Mircea Coșea, expert economic.

Prețul petrolului Brent a atins un nou maxim al ultimelor trei luni

Prețul petrolului Brent a atins un nou maxim al ultimelor trei luni, ajungând la 79,92 dolari pe baril pe bursa futures din Londra, o creștere de 3,9% față de ziua precedentă. Această majorare a stârnit îngrijorări și întrebări legate de cauzele acestei fluctuații și impactul ei asupra economiei globale.

Potrivit acestuia, este dificil să prezici o evoluție constantă a prețului petrolului, având în vedere numeroasele influențe economice și politice. Coșea subliniază că atât declarațiile politice, cât și conflictele internaționale, precum războiul din Ucraina sau problemele de aprovizionare cu energie în anumite regiuni, pot avea un impact semnificativ asupra prețului. În plus, evenimentele meteo extreme, cum ar fi incendiile din America, pot contribui și ele la instabilitatea pieței petrolului.

Un alt aspect semnalat de profesorul Coșea este imposibilitatea de a face previziuni clare în privința economiei globale. El avertizează că marile economii și producători de petrol beneficiază de aceste fluctuații pentru a manipula prețul în favoarea lor, ceea ce face ca perspectivele economice să rămână incerte. În plus, dacă politica energetică a Statelor Unite va continua să se orienteze spre sursele tradiționale de energie, acest lucru ar putea adânci incertitudinile economice globale.

În România, prețul petrolului la pompă se ajustează mult mai rapid decât ar trebui, explică Coșea. În general, în alte țări, prețul la pompă reflectă fluctuațiile pieței doar atunci când stocurile de petrol cumpărate anterior se epuizează. Însă, în România, această ajustare se face într-un interval mult mai scurt, ceea ce ridică semne de întrebare despre modul în care distribuitorii de carburanți gestionează aceste modificări de preț. Profesorul Coșea critică lipsa unui control mai strict din partea autorităților și avertizează că fluctuațiile prețului petrolului vor continua din cauza unei combinații de factori economici, politici și climatologici.

Bugetul.ro
Dispare lacul din București văzut de milioane de localnici măcar o dată în viață. Totul se transformă într-un spațiu dedicat activităților sportive
redactia.ro
Cum l-a numit Mihai Gâdea pe George Simion după ce președintele AUR a jignit femeile din România
Bugetul.ro
Cel mai analfabet județ din România. Un vlogger din țara noastră a întocmit un clasament al județelor unde gradul de analfabetism este foarte ridicat
a1.ro
Ce salariu va avea Nicușor Dan ca președinte al României. Cu cât este mai mare față de salariul pe care îl lua ca primar general
Playtech.ro
Orașul din România unde se trăiește cel mai bine în 2025. Ce salariu mediu au locuitorii
observatornews.ro
Fructele românești, lovite de vreme. Cireşele au ajuns să coste şi 50 de lei pe kilogram
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Cum se completează contractul de chirie. Altfel ai probleme cu Fiscul
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
S-a aflat cine este în spatele lui George Simion. Întâlnire controversată în Austria
Playtech.ro
Ce se întâmplă în culisele PSD? PNL și USR își împart rămășițele partidului condus de Ciolacu / Surse EXCLUSIVE
Dailybusiness.ro
Iunie 2025 aduce odihna binemeritată. Zile libere extinse și drepturi sporite pentru angajați
RomaniaTV
CUTREMUR la CCR! Se cere ANULAREA alegerilor
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Carmen Iohannis și-a făcut INTERVENȚII la față. Soția lui Iohannis a întinerit peste noapte. Toți și-au dat coate când au văzut-o / FOTO
redactia.ro
Prima decizie importantă luată de americani în privința României imediat după alegerea lui Nicușor Dan ca președinte
ego.ro
Cine este și cum arată singura soră a lui Klaus Iohannis. Acum s-a aflat! FOTO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`