Aurul a depășit pragul istoric. Joi, prețul aurului a înregistrat creștere neașteptată. Mai exact, preţul spot al aurului a depăşit pentru prima dată pragul de 2.200 de dolari uncia.
Creșterea vine după ce Rezerva Federală americană a anunţat că există perspective pentru mai multe reduceri de dobândă în acest an, ceea ce sugerează că oficialii Fed nu sunt alarmaţi de recentul avans al inflaţiei.
Aurul a ajuns la 2.220,89 dolari uncia la Bursa din Singapore
La Bursa de la Singapore, preţul spot al aurului a crescut cu 1,6%, până la 2.220,89 dolari uncia. Dar în jurul orei 7:15 a.m. a coborât la 2.202,31 dolari.
În paralel, bursele asiatice şi Bursa de la New York au înregistrat noi creşteri iar dolarul american s-a depreciat. Totul după ce Rezerva Federală americană a confirmat că există perspectivele pentru trei reduceri de dobândă, de câte un sfert de punct fiecare, în acest an.
De la mijlocul lunii februarie şi până în prezent, cotaţia aurului a crescut cu aproape 12%. Creștere a fost pe fondul aşteptărilor referitoare la o politică monetară americană mai relaxată.
Un mediu care în mod normal duce la deprecierea dolarului dar generează un interes crescut pentru aur ca valoare de refugiu, în special în contextul accentuării riscurilor geopolitice.
Reducerile de dobândă din partea Fed sunt favorabile metalului galben, care nu aduce venituri investitorilor, dar face mai puţin atractive alte plasamente.
Odată ce ratele dobânzilor scad, metalul prețios va câștiga și mai mult impuls
Situația geopolitică și de securitate este tot mai complicată, având în vedere războaiele din Ucraina și din Fâșia Gaza, la care se adaugă efectele inflației și ale politicilor monetare post-Covid, care își pun amprenta și valoarea la care e tranzacționat aurul.
Mai exact, odată ce ratele dobânzilor scad, aurul va câștiga și mai mult impuls, deoarece fondurile tranzacționate la bursă susținute de lingouri se pare că își vor crește deținerile, potrivit UBS Group AG.
Acest lucru s-ar adăuga la un sprijin mai larg din partea achizițiilor masive de către băncile centrale de pe piețele emergente, conduse de China, și riscurile geopolitice sporite din Gaza, Ucraina și alegerile din SUA, care au loc în acest an, scrie cnbctv18.com.
Locul de unde este extras jumătate din aurul lumii
Africa de Sud este țara de unde provine o mare parte din aurul lumii. Cu toate acestea, populația din acest colț al lumii trăiește la limita sărăciei. Cu toate acestea, bogățiile acestui stat sunt râvnite de multe puteri.
Africa de Sud este recunoscută ca fiind una dintre cele mai prospere țări de pe planetă. Numele acesteia este asociat cu lanțul muntos Witwatersrand, locul în care au fost făcute numeroase descoperiri de-a lungul timpului. Încă din secolul al XIX-lea, regiunea a devenit una de interes, mai ales din cauza resurselor de aur.
Mina Mponeng, cea mai adâncă din lume, este o sursă importantă de bogății impresionante. Până în prezent, din acest loc au fost extrase în jur de 48.000 de tone de aur.
Zăcământul de aur de la Witwatersrand a fost descoperit în 1886, iar de atunci zona a ajuns în agenția vânătorilor de comori. De-a lungul anilor, acesta a devenit o sursă importantă. Din zăcământul de la Witwatersrand au fost extrase 56. 670 de tone de aur.
Cantitatea echivalează cu aproximativ 40% din total extras la nivel mondial. Mina Mponeng din Africa de Sud are adâncimea de aproape 4000 de metri. Cu ajutorul unui lift, cei care exploatează zona pot coborî cu viteza de 64 km/h. Dincolo de numeroasele provocări întâmpinate de mineri, deseori aceștia înfruntând temperaturi de 66 de grade Celsius, exploatarea continuă în această mină.