Prima pagină » National » Preţul apartamentelor a crescut enorm în ultimul an
Preţul apartamentelor a crescut enorm în ultimul an

Preţul apartamentelor a crescut enorm în ultimul an

21 feb. 2022, 11:07,
BZI.ro, în National

Specialiştii avertizează că prețul apartamentelor a crescut simţitor în ultimul an. De exemplu, în București, un metru pătrat s-a scumpit cu 300 de euro comparativ cu anul precedent. Analiştii consideră că acest lucru ne duce mai aproape către o bulă imobiliară.  Oricum, specialiștii au declarat în 2021 că în anul în curs se va observa o creștere consistentă a prețurilor apartamentelor, în pofida pandemiei de COVID-19.

Specialiștii au explicat pentru bzi.ro faptul că, în Iași, există o cerere ridicată de cumpărători. Aceștia nu au neapărat o direcție atunci când vorbim despre achiziția de apartamente. Sunt doritori de apartamente mici, pentru investiții, dar și de apartamente de 2-3 camere pentru a accesa un credit Prima Casă.

Preţul apartamentelor a crescut enorm în ultimul an

În România, preţul apartamentelor a crescut enorm în ultimul an iar analiştii consideră că acest lucru poate duce la o bulă imobiliară. De exemplu, în București un metru pătrat de vinde cu 1,750 de euro, cu 300 de euro mai scump decât anul precedent.

Oraşul care a înregistrat cele mai mari scumpiri în ultimul an este Cluj care este mai scump cu 17%. Un metru pătrat în reședința de județ a Cluj-Napoca a ajuns să coste şi 2.200 de euro. În schimb, în București, un metru pătrat costă aproximativ 1,750 de euro, ceea ce înseamnă cu aproximativ 20% mai mult decât cu un an în urmă.  Preţul apartamentelor au crescut enorm, dar specialiştii consideră că aceste imobile sunt supraevaluate şi că acest lucru se va sfârși la un moment dat.

Măsura prin care TVA a fost redus la 5% pentru apartamente nu are efectul pe care statul l-a anticipat. În marea majoritate a cazurilor, imobiliarii au păstrat preţul final la imobil, fără a aplica reducerea.

Explozie pe piața imobiliară din Iași

Nici la Iași lucrurile nu stau diferit. Vorbim despre o explozie pe piața imobiliară din Iași unde există extrem de mulţi cumpărători care nu se uită la bani în momentul în care doresc să cumpere o locuinţă. Ana Maria Roșca afirma pentru BZI.RO faptul că sunt solicitări şi la apartamente mici, pentru investiţii, dar şi la apartamente de 2-3 camere. În pofida faptului că fondurile vin abia din martie, în aceste momente cumpărătorii caută apartamentele care să le satisfacă dorințele.

”Prețurile la case sunt la fel ca în luna decembrie 2021, dar la apartamentele noi au mai crescut prețurile cu 50-100 de euro metrul pătrat. Sunt solicitări și la apartamentele mici pentru investiții, dar sunt și persoane interesate să achiziționeze prin programul Prima Casă apartamente cu 2-3 camere. (…) explică Ana Maria Roșca pentru bzi.ro.

Materialele de construcții s-au scumpit în ultimul an

O veste nu tocmai bună pentru cei cu afaceri în domeniul construcțiilor este reprezentată şi de faptul că materialele de construcții s-au scumpit în ultimul an. Prețurile de pe piața din Iași au explodat, iar unele voci anunță deja un posibil blocaj sau o criză financiară.

Datele arată că la BCA prețurile au crescut cu 10%, la tâmplărie cu 25%, la materialele pentru acoperiș cu 60% iar la lemn, cu 250%. Vorbim despre preturile din 2022 pentru că în 2021 prețurile la materialele de construcții vândute în Iași au explodat pentru prima oară.

Așadar, prețul apartamentelor a crescut enorm și din perspectiva faptului că dezvoltatorii imobiliari plătesc mai mult pentru a achiziționa materialele de construcții.

Cursă nebună pentru achiziția de apartamente noi, indiferent de preț

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *