Prima pagină » Actualitate » Prețul a sărit în aer la acest aliment de bază! Prețul a ajuns la cel mai înalt din ultimii 15 ani
Prețul a sărit în aer la acest aliment de bază! Prețul a ajuns la cel mai înalt din ultimii 15 ani

Prețul a sărit în aer la acest aliment de bază! Prețul a ajuns la cel mai înalt din ultimii 15 ani

17 mai 2024, 12:53, 2 ,
în Actualitate

Prețul a sărit în aer la acest aliment de bază. Astfel, orezul a ajuns să fie vândut cu un preț extrem de ridicat, cel mai mare nivel atins în ultimii 15 ani. Creșterea a fost pusă pe seama condițiile meteo, care au afectat grav producțiile. Din cauza inundațiilor, Brazilia ar putea fi nevoită să importe orez, în timp ce Indonezia încă ia volume considerabile pe piața mondială.

Prețul a sărit în aer la acest aliment de bază!

Vremea continuă să afecteze piața de orez, determinând prețurile acestui aliment de bază să atingă cel mai înalt nivel din ultimii 15 ani.

Livrările de orez erau deja sub impactul restricțiilor la export impuse anul trecut de către India, cel mai mare exportator mondial, precum și de îngrijorările legate de posibilele efecte ale secetei provocate de fenomenul meteo El Nino asupra producției din Asia de Sud-Est, o regiune semnificativă pentru cultura orezului. Inundațiile catastrofale din sudul Braziliei au amplificat acum aceste preocupări.

Prețurile orezului thailandez, care reprezintă un punct de referință pentru piața din Asia, au înregistrat o creștere de 71 de dolari de la începutul lunii aprilie până în prezent, atingând nivelul de 649 de dolari pe tonă. Acest aliment este esențial în dieta a miliarde de persoane din Asia și Africa, iar recenta creștere a prețurilor ar putea intensifica presiunile inflaționiste și ar putea determina majorarea facturilor la import pentru cumpărători.

Inundaţiile din Brazilia au contribuit la recenta creştere a preţurilor, în condiţiile în care statul Rio Grande do Sul, care este responsabil pentru 70% din întreaga producţie de orez a Braziliei, este aşteptat să fie afectat de inundaţii timp de mai multe săptămâni.

„Inundaţiile au coincis cu recoltatul orezului în Brazilia, astfel că o parte din recoltă nu a putut fi strânsă”, spune Charles Hart, analist pe materii prime la BMI.

Un alt factor care influențează prețurile este întârzierea cu care noua recoltă ajunge pe piață în Asia de Sud-Est. Thailanda este al doilea cel mai mare exportator de orez, în timp ce Vietnamul ocupă locul trei. În ceea ce privește cererea, Indonezia continuă să achiziționeze cantități semnificative de orez.

Cum ar putea scădea prețul

Președintele Filipine, Ferdinand Marcos Jr., a declarat că Senatul și Camera Reprezentanților au găsit o soluție pentru scăderea prețurilor orezului de pe piață pe baza planurilor de certificare ca urgente a modificărilor propuse la Legea Tarifării Orezului (RTL).

Ferdinand Marcos Jr. a spus că dorește să accelereze procesul de revizuire a modificărilor RTL, unde a reiterat că îl va certifica ca fiind urgent. Marcos a recunoscut discuțiile în curs între Camera Reprezentanților și Senat, indicând o potențială rezoluție care ar permite intervenția guvernului în importul de orez.

„Când prețul orezului este mare, vom elibera orez și îl vom vinde la un preț scăzut, astfel încât piața să urmeze”, a declarat președintele, subliniind o strategie de utilizare a orezului importat de guvern pentru a reglementa prețurile pieței.

Legea de tarifare a orezului, adoptată în 2019, a liberalizat importul de orez prin înlocuirea restricțiilor cantitative cu tarife. Deși intenționează să crească concurența și să scadă prețurile de consum, eficacitatea legii a fost analizată.

„Cred că am găsit deja soluția. Mecanismul va fi diferit de cel propus, dar, în final, și efectul net va fi același, guvernul va putea importa orez”, a precizat Ferdinand Marcos Jr.

Astfel, prețul a sărit în aer la acest aliment de bază, orezul ajungând să fie vândut cu un preț extrem de ridicat, cel mai mare nivel atins în ultimii 15 ani.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`