Sunt presiuni fără precedent asupra medicilor de către autorităţi. Primarul Capitalei, Gabriela Firea lansează acuzaţii fără precedent. Primarul General explica faptul că angajaţii Direcţiei de Sănătate Publica Bucureşti (DSP Bucureşti) ar fi intrat cu forţa, noaptea, peste medicii din Spitalul Clinic de Urgenţă din Colentina.
Sunt dezvăluiri şocante făcute de Gabriela Firea despre modalitatea în care s-a efectuat controlul DSP-ului de la Spitalul Colentina, spital suport COVID-19. Conform primarului, spitalul beneficeaza de o capacitate de 900 de paturi dar doar 100 dintre ele sunt ocupate în aceste momente.
Presiuni fără precedent făcute asupra medicilor de către autorităţi
Gabriela Firea a anunţat faptul că medicii din cadrul Spitalului Colentina au avut parte de presiuni din partea celor de la DSP Bucureşti. Aceasta spune faptul că autorităţile au intrat în miez de noapte peste cadrele medicale pentru a verifica activitatea cadrelor medicale. Primarul General explica faptul că DSP Bucureşti au început să numere pacienţii.
”Au intrat noaptea ca mafioții! Au stat până după miezul nopții ca să verifice. De la 10 jumătate până după miezul nopții, așa au stat, în week-end. Au intrat cu forța, ca să numere pacienții de la Colentina. Credeau că sunt sute de pacienții și noi am anunțat 80. Au mai apărut 3 ambulanțe, în timp ce erau ei acolo, direcționați, desigur, tot de ei.”, a spus, la România TV, Gabriela Firea.
Controlul vine la câteva zile după ce mai multe cadre medicale au semnat o scrisoare
Controlul vine la câteva zile după ce cadrele medicale din Spitalul Colentina şi-au exprimat nemulţumirea faţă de faptul că spitalul este unul COVID. Aceştia doresc declararea, de către autorităţi, a spitalului Colentina ca fiind non-COVID. Medicii fac acest apel în condiţiile în care spitalul are capacitatea de a trata 20.000 de pacienţi pe lună, iar în aceste momente, spitalul este blocat doar cu 100 de pacienţi.
„În situaţia actuală, după depăşirea vârfului pandemiei, în care există o răspândire comunitară a virusului, când toate unităţile spitaliceşti ar trebui să fie capabile să gestioneze pacienţii suspecţi şi confirmaţi cu SARS-CoV2, blocarea globală a uneia dintre cele mai performante unităţi spitaliceşti multidisciplinare din Bucureşti este total lipsită de logică! Este evident, aşa cum a fost şi până acum, că pacienţii noştri nu pot fi preluaţi de alte spitale în aceste condiţii. Cu toate acestea, deşi spitalul a depus de o săptămână toată documentaţia pentru obţinerea avizului temporar de funcţionare, la Direcţia de Sănătate Publică (pentru a da posibilitatea şi celorlalţi pacienţi, de a se adresa spitalului, nu doar a celor COVID), eliberarea acestui document întârzie în mod nejustificat, invocându-se mereu alte pretexte”, se arată în petiţia semnată în prezent de aproximativ 300 de persoane.
Autorii subliniază că spitalul trata până în lună martie peste 20.000 de pacienţi în fiecare lună, „cei mai mulţi pentru probleme de sănătate severe, foarte multe intervenţii medicale fiind unice la nivelul ţării, iar unele chiar şi în lume”.
„La declanşarea pandemiei cu coronavirus, am înţeles nevoia de a ne implica pentru salvarea vieţilor semenilor noştri care s-au îmbolnăvit; am răspuns imediat solicitării Ministerului Sănătăţii de a ne implica, în formula de spital suport COVID. Dar această participare nu se putea face decât în limitele expertizei noastre de specialitate (nefiind medici cu specialitate de Boli infecţioase), pentru a evita malpraxisul. Şi totuşi, pe lângă pacienţi cu probleme care ţineau de specialităţile noastre, am primit şi am îngrijit şi pacienţi asimptomatici, dar infectaţi cu SARS-Cov2. Am înţeles acest lucru ca pe o consecinţă a unei situaţii excepţionale, temporare, de urgenţă”, precizează sursa citată.