Prima pagină » Actualitate » Președinții Camerei Deputaților și Senatului vor depune miercuri, la CCR, puncte de vedere proprii pe tema moțiunii de cenzură – SURSE
Președinții Camerei Deputaților și Senatului vor depune miercuri, la CCR, puncte de vedere proprii pe tema moțiunii de cenzură - SURSE

Președinții Camerei Deputaților și Senatului vor depune miercuri, la CCR, puncte de vedere proprii pe tema moțiunii de cenzură – SURSE

14 sept. 2021, 16:54,
Roxana Butuc în Actualitate

Conform unor surse parlamentare, miercuri va fi depusă la CCR, de către președinții Camerei Deputaților și Senatului, Ludovic Orban (PNL) și Anca Dragu (USR PLUS), punctul de vedere al acestora în legătură cu tema moțiunii de cenzură și scandalul conflictului ce îl are în centru pe premierul Florin Cîțu.

Acest plan se află încă în analiză după ce conducerea Parlamentului a hotărât să trimită Curții Constituționale a României un punct de vedere în care subliniază că legislativul a greșit în ceea ce privește relația cu Guvernul.

Ce spun Birourile Permanente cu privire la sesizarea CCR

Punctul de vedere al Comisiei de constituționalitate a fost adoptat și de către Birourile Permanente ale celor două camere ale Parlamentului. Așadar, există un conflictul constituțional în moțiunea inițiată de USR și AUR.

„Considerăm că opinia autorului sesizării este întemeiată. Potrivit acesteia, conflictul juridic de natură constituțională între Parlamentul României, pe de o parte, și Guvernul României, pe de altă parte, a fost generat de încălcarea dispozițiilor constituționale cu privire la modul în care a fost inițiată și depusă moțiunea de cenzură, respectiv de încălcarea dispozițiilor constituționale cu privire la modul în care moțiunea de cenzură inițiată și depusă contrar Constituției a fost comunicată ulterior Guvernului”, potrivit punctului de vedere propus de Comisia de constituționalitate.

Astfel că, miercuri, Guvernul a sesizat Curtea Constituțională a României în ceea ce privește moțiunea de cenzură ce a fost înaintată de USR PLUS și AUR și în care se aduc acuzații referitoare la încălcările grave de proceduri atât în ceea ce privește semnăturile cât și a înștiințării Executivului atunci când documentul a fost depus în Parlament.

Se cere împiedicarea trecerii moțiunii la etapele următoare

Cerința Executivului către Curtea Constituțională a României a fost aceea că având în vedere încălcările de proceduri în special lipsa comunicării moțiunii către Guvern atunci când aceasta a fost depusă, se cere a fi împiedicată derularea procedurii parlamentare ajungând ca moțiunea să fie prezentată și dezbătută.

Astfel că, atât Parlamentul cât și Guvernul sunt nevoite să trimită la Curtea Constituțională a României toate punctele de vedere ce sunt referitoare la sesizarea Executivului până pe data de 15 septembrie pe subiectul moțiunii de cenzură. În acest context, judecătorii constituționali vor avea de stabilit cât de curând când va fi pusă ședința de judecată.

Ludovic Orban vorbește despre moțiunea de cenzură

Amintim din edițiile trecute ale Cotidianului BZI, faptul că în data de 8 septembrie 2021, Ludovic Orban a afirmat că împreună cu Anca Dragu s-a luat decizia convocării Plenul Reunit al Camerelor.

„Avem obligația de a căuta soluţii de a pune punct cât mai repede acestei crize politice. Am promis în campania electorală 4 ani de pace, stabilitate, în care să ne concentrăm pe dezvoltarea României, de creştere economică, de creşterea veniturilor cetăţenilor, calităţii serviciilor furnizate de instituţiile publice. Trebuie să ne reîntoarcem la ce am promis romanilor. Aceştia se uită la noi de ce a apărut această criză politică şi guvernamentală. De ce problemele nu sunt soluţionate aşa cum se aşteaptă ei. România în momentul de faţă are ca şi alte ţări cu mai multe scumpiri în toate domeniile. De asemenea, inflaţia a crescut. Ne confruntăm cu multe cazuri Covid. România trebuie să realizările negocierile pentru PNRR, parteneriat cu UE privind exerciţiul naţional financiar 2021-2027. Numai asfel putem să aducem cele peste 80 miliarde de euro care UE le-a pus la dispoziţia românilor”, a transmis Ludovic Orban

Moțiunea de cenzură amânată până la decizia CCR

Cu toate astea, pe data de 9 septembrie, majoritatea din BPR ce este formată din PSD, PNL și UDMR au votat ca citirea și votarea moțiunii de cenzură să fie amânată. Acest lucru s-a luat în considerare în ideea că trebuie să se aștepte pronunțarea CCR.  Legat de toată această mișcare, președintele PNL, Ludovic Orban a declarat că acest lucru nu este constituțional.

„Utilizând ca temei conflictul de la CCR, cu privire la depunerea moţiunii de cenzură. Poziţia mea a fost de a nu vota această propunere. Această decizie luată de BPR este profund neconstituțională”,  a declarat Ludovic Orban la data aceea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`