Prima pagină » Razboi în Ucraina » Președintele Zelenski, despre deconectarea de la reţeaua electrică a centralei nucleare de la Zaporojie: ”Lumea a evitat la limită un dezastru nuclear!”

Președintele Zelenski, despre deconectarea de la reţeaua electrică a centralei nucleare de la Zaporojie: ”Lumea a evitat la limită un dezastru nuclear!”

26 aug. 2022, 13:31, 4 ,
BZI.ro, în Razboi în Ucraina

Europa s-a aflat joi, 25 august, în faţa unei probabilităţi de dezastru radioactiv, atunci când centrala nucleară Zaporojie controlată de Rusia a fost deconectată de la rețeaua electrică ucraineană. Astfel s-a exprimat președintele Volodimir Zelenski asupra situaţiei de ieri după-amiază din orașul situat în sud-estul Ucrainei.

„Dacă generatoarele diesel nu ar fi pornit, dacă automatizarea și personalul nostru de la centrală nu ar fi reacționat după până de curent, atunci am fi fost deja nevoiți să depășim consecințele unui accident radioactiv”, a spus joi seara președintele Zelensky.

centrala nucleara Zaporojie

Volodimir Zelenski a pus pagubele pe seama bombardamentelor rusești

Centrala nucleară Zaporojie a fost deconectată de la reţeaua electrică

Pagubele de la centrala nucleară Zaporojie au fost provocate de incendii care, conform agenției nucleare de stat din Ucraina, au interferat joi, 25 august, cu liniile electrice care conectează centrala, izolând temporar Zaporojie de rețeaua națională pentru prima dată în istoria să.

„Ca urmare, cele două unități de putere funcționale ale centralei au fost deconectate de la rețea”, au declarat oficialii de la Kiev.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a pus pagubele pe seama bombardamentelor rusești. Apoi a aurmat ca în discursul său de joi seara, 25 august, acesta să pună toată vina pe seama Moscovei, acuzând-o că a pus Ucraina și Europa „la un pas” de dezastru.

La rândul său, guvernatorul local numit de ruși, Evgheni Balitski, a dat vina pe armata ucraineană pentru lovituri, acuzând-o că a provocat întreruperi de energie electrică în regiune în urma acestora.

Cu toate acestea, oficialii localii au precizat că nivelurile de radiații din zonă au rămas normale, în ciuda faptului că joi, 25 august, complexul nuclear Zaporojie și-a pierdut principala sursă de alimentare cu energie electrică.

Centrala nucleară Zaporojie a fost ocupată de forțele militare rusești la începutul lunii martie, dar continuă să fie operată de tehnicieni nucleari ucraineni.

Un oficial ucrainean anticipase planul rușilor de la Zaporojie

În baza aceluiași șir de idei, precizăm ă un operator energetic ucrainean a anunţat joi, 25 august, că centrala nucleară Zaporojie a fost deconectată de la rețeaua de electricitate. În acest context, Petro Kotin, șeful companiei energetice nucleare din Ucraina, a declarat publicației britanice The Guardian că Rusia a conceput un plan de deconectare a centralei nucleare de la Zaporojie de la rețeaua națională de electricitate ucraineană, cu riscul unei pene catastrofale a sistemelor de răcire.

Potrivit declaraţiei lui Petro Kotin, inginerii ruși ar fi întocmit deja un plan pentru în temeiul gestionării situațiilor de urgență, pentru cazul în care luptele în perimetrul centralei întrerup conexiunile electrice.

„Ei au prezentat planul lucrătorilor de la centrală, iar aceștia ni l-au comunicat nouă. Condiția prealabilă pentru acest plan este deteriorarea gravă a tuturor liniilor care leagă centrala nucleară de sistemul ucrainean. Tocmai au început să facă asta, au început bombardamentele, doar pentru a elimina aceste linii electrice”, a spus el.

Toate acestea având loc în condiţiile în care Rusia susţine că deține informaţii precum că Ucraina pregăteşte o operaţiune sub steag fals la centrala nucleară Zaporojie, urmând ca operaţiunea militară să fie pusă „în cârca” Kremlinului.

Cu toate acestea, joi, 25 august, centrala nucleară de la Zaporojie a fost deconectată de la rețeaua electrică a Ucrainei, iar președintele Volodimir Zelenski a declarat că Europa s-a aflat la un pas de dezastru radioactiv.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *