Prima pagină » Actualitate » Președintele Ungariei vrea să scape de dependența față de Rusia. Nu suntem ca România
Președintele Ungariei vrea să scape de dependența față de Rusia. Nu suntem ca România

Președintele Ungariei vrea să scape de dependența față de Rusia. Nu suntem ca România

07 sept. 2022, 13:31,
BZI.ro, în Actualitate

Președintele Ungariei Katalin Novak a declarat că țara vrea să scape de dependența față de Rusia spunând că România este mai puțin dependentă decât ungurii. Asta pentru că România are acces la Marea Neagră unde se găsesc gaze naturale.

Katalin Novak se află într-o vizită oficială în România și s-a întâlnit la Cotroceni unde a fost așteptată de președintele Klaus Iohannis. Reprezintă prima vizită oficială din ultimii 18 ani.

Președintele Ungariei vrea să scape de dependența față de Rusia

În conferința de presă care are loc în acest moment la Palatul Cotroceni, președintele Ungariei a declarat că dorește să scape de dependența pe care o are față de Rusia. Katalin Novak consideră că România este privilegiată datorită faptului că are ieșire la mare și beneficează de resurse importante de gaze naturale. Țara noastră nu este atât de dependentă în comparație cu Ungaria

” Am vorbit și de energie. Ungaria este și mai dependentă de gazul rusesc. Noi nu suntem țară maritimă. Suntem mai dependenți decât România. Dorim să scădem această dependență. Lucrăm la asta. Contăm pe România în acest sens. E interesul comun al nostru ca fondurile europene cuvenite să vină astfel încât să ne obținem independența energetică”, a spus Katalin Novak.

Ungaria exportă aproape în totalitat resurse energetice din Rusia și a avut o poziţie care a contravenit poziţiei UE de a aplică sancţiuni dure către Rusia. În repetate rânduri, Viktor Orban le-a explicat oficialilor europeni că țara sa este dependentă de gazele şi petrolul importat din Rusia și că în lipsa unor soluții la acest lucru, Ungaria va continua să importe. Ungaria a fost primul stat european care a acceptat să plătească în ruble pentru petrol și gaze naturale, lucru impus de Rusia după ce UE și occidentul au adoptat sancţiuni.

Consumatorii casnici din Ungaria plătesc printre cele mai mici facturi la energie

Cu toate că Ungaria este dependentă de Rusia, statul maghiar s-a asigurat că cetățenii, în special consumatorii casnici, nu vor avea de suferit din cauza războiului din Ucraina. În acest context, consumatorii casnici sunt privilegiați comparativ cu alți cetățeni europeni pentru că plătesc cele mai mici facturi la energie. Măsura a fost luată în urmă cu ceva timp când Ungaria a decis să plafoneze prețul la gaze naturale

În Ungaria situația este extrem de bună pentru că în iulie, un rezident maghiar plăteşte 2 euro şi jumătate pe 1 kilowatt-oră, adică cu de 10 ori mai ieftin decât în Suedia. Prețurile sunt atât de mici pentru că Guvernul de la Budapesta a introdus mai multe reduceri generale în 2013, reduceri care protejează consumatorii maghiari.

În timp ce Europa impune numeroase restricții Rusiei, Ungaria negociază achiziția gazelor de la Kremlin. Așadar, faptul că președintele Ungariei vrea să scape de dependența față de Rusia s-ar putea să ducă la scumpiri ale facturilor cetățenilor maghiari. Oricum, Guvernul de la Budapesta investește masiv în energia verde.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *