Prima pagină » Actualitate » Președintele Ungariei se va întâlni cu cei doi secui condamnați pentru terorism! Reacția lui Marcel Ciolacu

Președintele Ungariei se va întâlni cu cei doi secui condamnați pentru terorism! Reacția lui Marcel Ciolacu

20 mai 2022, 09:22,
în Actualitate

Președintele Ungariei va face o primă vizită în România unde se va întâlni cu cei doi secui condamnaţi pentru terorism. Marcel Ciolacu l-a somat pe Bogdan Aurescu, ministrul de Externe al României să reacționeze.

Vă aducem aminte că extremiştii Szocs Zoltan şi Beke Istvan, condamnaţi definitiv la câte cinci ani de închisoare după ce au vrut să detoneze o bombă pe 1 decembrie.

Președintele Ungariei se întâlneşte cu cei doi secu condamnaţi pentru terorism

Într-o vizită oficială, prima vizită în afara țării, președintele Ungariei se întâlneşte cu cei doi secui care au fost condamnați la închisoare după ce ar fi plănuit să detoneze o bombă pe data de 1 decembrie. Katalin Novák, președintele Ungariai va participa la ceremonia organizată de un ONG din Budapesta care îi va premia pe secuii István Beke şi Zoltan Szőcs. Întrebat de jurnaliști despre ce părere are, Marcel Ciolacu a transmis că Bogdan Aurescu trebuie să ia măsuri de urgență prin Ministerul de Externe:

” Totuși, provocarea nu a avut-o domnul Kelemen Hunor. Trebuie avută o discuție, fără exagerări. Din câte știu, avem un ministru al afacerilor externe. În acest moment, statul trebuie să reacționeze prin Ministerul de Externe.”, a cerut Marcel Ciolacu în emisiunea lui Victor Ciutacu, la România TV.

Desigur, Ministerul de Externe trebuie să aibă o reacție oficială și să cheme de urgență pentru lămuriri pe Ambasadorul Ungariei în România. Nu este posibil ca președintele unei țări să se întâlnească cu două persoane penale care au fost condamnate pentru terorism. Nici nu se poate ca aceste persoane să fie premiate de un ONG.

István Beke şi Zoltan Szőcs condamnați la închisoare pentru terorism

István Beke şi Zoltan Szőcs sunt doi secui care au plănuit să detoneze o bombă de 1 decembrie. După ce au fost prinși, secuii au fost condamnați la 5 ani de închisoare cu executare. Bărbaţii sunt membri ai grupării „Mişcarea de Tineret 64 de Comitate” (HVIM) din Transilvania. În trecut, după ce au fost condamnați la închisoare, un parlamentar maghiar a făcut o petiție către președintele Klaus Iohannis pentru a-i elibera pe cei doi care, potrivit sursei citate, sunt nevinovați și stau în închisoare. Președintele a refuzat acea petiție și a stârnit indignarea comunității maghiare din România:

La prezidenţialele viitoare o să avem în vedere acest caz şi eu cred că Iohannis a pierdut sprijinul comunităţii maghiare din Ardeal. La scrutinul anterior maghiarii au votat cu el, pentru că am avut mai multă încredere. (…) Aici nu e vorba doar despre soarta celor doi care stau în temniţa nevinovaţi, ci este vorba despre întreaga comunitate maghiară care a fost stigmatizata”, a declarat, Kulcsar Terza Jozsef, în 2019.

István Beke şi Zoltan Szőcs sunt doi extremiști maghiari care au fost condamnați de statul român la cinci ani de închisoare

Parlamentarul a mai precizat, la acea vreme că răspunsul la petiție a fost semnat de către un consilier prezidențial. Acesta a transmis că este rușinos că președintele Iohannis nu și-a făcut timp pentru a răspunde personal la demers. Așadar, vom vedea dacă vizita președintelui Ungariei și întâlnirea cu cei doi secui condamnaţi pentru terorism, o să genereze o reacție oficială a statului român.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`