Prima pagină » Actualitate » Președintele UDMR, Kelemen Hunor propune desființarea MCV. Ce spune despre spațiul Schengen: „România de foarte mult timp a îndeplinit toate cerințele”
Președintele UDMR, Kelemen Hunor propune desființarea MCV. Ce spune despre spațiul Schengen: „România de foarte mult timp a îndeplinit toate cerințele”

Președintele UDMR, Kelemen Hunor propune desființarea MCV. Ce spune despre spațiul Schengen: „România de foarte mult timp a îndeplinit toate cerințele”

24 nov. 2021, 09:58,
în Actualitate

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a făcut mai multe declarații privind Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) și spațiul Schengen. Acesta susține că o propunere de desființare a MCV, întrucât nu este nevoie de mai multe mecanisme de verificare.

Cât despre spațiul Schengen, Kelemen Hunosr, a declarat că de mult timp România a îndeplinit toate criteriile, dar problemele politice țin blocată aderararea, astfel că, fără aceste implicații, țara noastră ar fi fost de mult în Schengen.

Kelemen Hunor, despre deființarea MCV. România putea fi în spațiul Schengen

Kelemen Hunor, șeful UDMR, partid inclus în coaliția PNL-PSD-UDMR, care va forma noul Guvern al României, a vorbit despre problema Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV), susținând că acesta ar trebui desființat întrucât nu ar trebui să fie în România două mecanisme de verificare.

„Trebuie să facem în așa fel încât Mecanismul de Cooperare și Verificare să dispară din viața politică a României, fiindcă din punctul meu de vedere nu este corect să ai două mecanisme de verificare. Când ai făcut eforturi serioase și uriașe…”, a declarat liderul UDMR, Kelemen Hunor.

De asemenea, amintind și de problema spațiului Schengen în România, precizând faptul că, țara noastră a îndeplinit de mult timp toate condițiile.

„De Schengen nici nu vreau să vorbesc, că mă enervez singur de fiecare când mă gândesc, fiindcă România, din punct de vedere tehnic, de foarte mult timp a îndeplinit toate cerințele. Corespunde criteriilor tehnice. Permanent a fost o chestiune politică, dar e enervant și umilitor pentru țară, să ai din când în când niște pretenții în plus legate de Schengen. Nu vorbesc de MCV. România de mult ar trebui să fie în Schengen”, a mai adăugat Kelemen Hunor.

Ce spune Florin Cîțu despre ridicarea Mecanismului de Cooperare și Verificare și despre spațiul Schengen

Despre MCV a vorbit și Florin Cîțu, declarând în iunie 2021, faptul că acesta va fi ridicat însă există probleme din partea Bruxellesul are o altă opinie. Aceștia, prin Comisia Europeană doresc să monitorizeze evoluția țării în continuare prin acest mecanism, fiind în plan să rămână valabil până în momentul în care vor fi îndeplinite obiectivele de referință.

” Îndeplinirea tuturor recomandărilor care nu au fost încă puse în aplicare este esenţială pentru procesul de reformă şi pentru ca România să încheie procesul MCV”, menţionează CE.

Cât despre spațiul Schengen, tot Florin Cîțu a declarat la începutul lunii ianuarie 2021, faptul că acest lucru s-ar putea face chiar anul asta încă privind trecerea la moneda euro ar mai dura cel puțin șapte ani, din cauza crizei economice și a situației apărute în anul 2020. Deși inițial se renunțate la această idee, s-a reluat ulterior, presupunânduse ca după anul 2024, România să fie mai aproape de această posibilitate.

„România este gata să intre în Schengen din 2011. A apărut discuția cu MCV-ul. Trebuie să coretăm această problemă anul acesta. Vom face tot posibilul să avem un raport favorabil MCV. Dacă toate merg bine și avem un raport favorabil, putem să sperăm să continuăm discuțiile de aderare la Schengen chiar de anul acesta. Dar, repet, depinde de noi”, a declarat atunci Florin Cîțu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *