Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că apartenența la NATO este o „garanție a securității” pentru țară, excluzând orice compromis. Întrebat de Sarah Rainsford de la BBC dacă Kievul este gata să renunțe la ambiția de a se alătura alianței militare occidentale, Zelensky a răspuns: „Nu este „ambiția” Ucrainei. Am pierdut 15.000 de oameni. Nu este o ambiție. Este viața noastră.
Asta în condițiile în care Rusia a declarat în repetate rânduri că nu va accepta ca Ucraina să intre în NATO, iar ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie a declarat că se pot face compromisuri doar pentru ca Rusia să nu atace.
Președintele Ucrainei nu vrea să renunțe la intrarea în NATO
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei a fost foarte ferm în ideea că țara trebuie să intre în NATO. Acesta le-a declarat reporterilor faptul că accederea în NATO și în Uniunea Europeană înseamnă o garanție a independenței țării:
„Nu este vorba despre NATO. Este vorba despre viitorul oamenilor… Întrebarea despre NATO nu este despre apartenență. Dacă vorbim despre NATO, UE, teritoriile ocupate temporar – vorbim despre independența noastră. Asta este. Asta am decis ce vrem și ce vom face în viitor.”
Rusia a presat NATO și SUA să excludă orice potențială aderare a Ucrainei la alianță, amenințând cu „măsuri tehnico-militare” dacă cererea nu este satisfăcută.
Președintele Comisiei Europene a spus recent că până când cuvintele Moscovei (făcând referire la declarațiile lui Vladimir Putin care infirmă o posibilă invazie a Ucraine) vor fi reflectate de acțiuni pe teren, UE va rămâne vigilentă. Ursula von der Leyen spune că „auzim afirmații din partea Rusiei despre retragerea trupelor, dar până acum nu am văzut niciun semn de detensionare pe teren”.
„Dimpotrivă, vedem că acumularea continuă”, adaugă von der Leyen.
Cancelarul Germaniei a susținut că intrarea Ucrainei în NATO nu mai este de actualitate
În urmă cu doar câteva zile de declarațiile președintelui Ucrainei, cancelarul Germaniei a declarat faptul că intrarea țării estice în NATO nu mai este de actualitate. Nu există în prezent planuri de admitere a Ucrainei în NATO, „de aceea este oarecum straniu să observăm să guvernul rus face din ceva ce practic nu este pe agendă un subiect de probleme politice majore”, a declarat Scholz la Kiev la o conferinţă de presă comună cu Zelenski, potrivit agenţiei DPA.
Oricum, ideea ca Ucraina să renunțe la ambiția de a intra în NATO a fost înaintată şi de ambasatorul Ucrainei în Marea Britanie care a declarat că țara poate face concesii dacă situația o cere:
„Am putea, dacă suntem amenințați și șantajați, să renunțăm la acest lucru”, a spus Prystaiko, când a fost întrebat dacă Kievul și-ar putea schimba poziția cu privire la aderarea la NATO.
Rusia a reacționat dur în momentul în care s-a pus problema ca Ucraina să intre în NATO. Vladimir Putin a declarat în repetate rânduri că nu va permite ca alianța militară să aibă trupele la granița cu Rusia. Acesta a făcut o liste de cerințe pentru NATO, listă care a fost respinsă în negocieri și pe care apărea și dorința Moscovei ca trupele militare ale alianței să se retragă din NATO.