Prima pagină » International » Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski revendică cucerirea a 74 de localităţi pe teritoriul Rusiei
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski revendică cucerirea a 74 de localităţi pe teritoriul Rusiei

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski revendică cucerirea a 74 de localităţi pe teritoriul Rusiei

13 aug. 2024, 23:00,
în International

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski revendică marţi cucerirea a 74 de localităţi pe teritoriul Rusiei, unde forţele sale au lansat săptămâna trecută o ofensivă-surpriză ce a determinat mii de civili să fugă, relatează AFP.

„În pofida luptelor dificile şi intense, avansarea forţelor noastre în regiunea Kursk continuă (…). Sunt 74 de localităţi sub controlul Ucrainei”, anunţă pe Telegram Volodimir Zelenski.

Zelenski revendică cucerirea a 74 de localităţi pe teritoriul Rusiei

Luni, într-o videoconferinţă cu preşedintele rus Vladimir Putin, guvernatorul rus interimar Aleksei Smirnov anunţa că forţele ucrainene ocupau 28 de localităţi în regiunea Kursk.

Începând de la 6 august, Kurskul este teatrul unei incursiuni a armatei ucrainene, care încearcă de doi ani şi jumătate să contracareze invazia Moscovei, care ocupă până la 20% din teritoriul ucrainean, inclusiv Peninsula crimeea, anexată în 2014.

Volodimir Zelenski anunţă că discută cu regularitate cu comandantul-şef Oleksandr Sîrski, însărcinat să-i transmită rapoarte privind evoluţia înantării în Rusia.

„Sunt în contact permanent cu comandantul-şef Oleksandr Sîrski, primesc rapoarte despre situaţia de pe front şi despre operaţiunile noastre în regiunea Kursk. În pofida luptelor dificile şi intense, forţele noastre continuă să avanseze în regiunea Kursk, iar «fondul de schimb» al statului nostru creşte”, scrie el.

„Le sunt recunoscător combatanţilor noştri pentru serviciul lor eroic. Pregătirile viitoarelor noaste etape continuă”, scrie pe X Zelenski.

Ucraina nu vrea să „anexeze” teritorii ruseşti

Un purtător de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, Gheorghii Tîhii, a anunţat marţi că Ucraina nu vrea să „anexeze” teritorii ruseşti, ci să „protejeze viaţa poporului său”.

Luni seara, Ucraina a revendicat controlul a 1.000 de kilometri pătraţi din teritoriul rus în regiunea de frontieră Kursk, unde forţele ucrainene se află în continuare în ofensivă, la o săptămână după ce a lansat o incursiune armată în aceasta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *