Prima pagină » International » Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski anunţă când vrea să se încheie războiul cu Rusia
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski anunţă când vrea să se încheie războiul cu Rusia

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski anunţă când vrea să se încheie războiul cu Rusia

11 oct. 2024, 18:23, 2 ,
Redacția BZI în International

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski anunţă că vrea ca războiul cu Rusia să se încheie în 2025 şi cere din acest motiv Germaniei, la Berlin, să nu reducă ajutorul destinat Kievului, aşa cum prevede, relatează AFP, conform News.ro.

Zelenski desfăşoară un turneu european fulger, după Londra mergând la Paris, Roma şi Berlin pentru a obţine mai mult sprijin din partea aliaţilor săi în războiul cu Rusia.

„Ucraina (…) vrea un sfârşit rapid şi drept al acestui război (…). Eu aş vrea să văd asta nu mai târziu de anul viitor, 2025”, a declarat el alături de cancelarul german Olaf Scholz. El a subliniat că este „foarte important pentru noi ca asistenţa să nu scadă anul viitor”.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a prezentat joi la Londra detaliile „planului de victorie” al Ucrainei împotriva Rusiei premierului britanic Keir Starmer şi noului secretar general al NATO, Mark Rutte.

Acest plan „vizează crearea condiţiilor favorabile pentru o încheiere justă a războiului’, a declarat preşedintele ucrainean, citat în comunicatul de presă.

„Ucraina nu poate negocia decât de pe o poziţie puternică”, a adăugat Zelenski.

El nu a oferit public detalii despre acest plan, menţionând doar că în document se regăseşte şi cererea de aderare la NATO. Planul pleacă de la presupoziţia unei înfrângeri totale a Rusiei în război, obiectiv considerat nerealist de unii oficiali americani, notează Reuters.

Zelenski a insistat din nou la Londra asupra „necesităţii de a obţine permisiunea de a lovi adânc în teritoriul Rusiei” cu arme cu rază lungă de acţiune, furnizate inclusiv de Regatul Unit, referindu-se la rachetele Storm Shadow, deja folosite de armata ucraineană.

„Susţinerea noastră a Ucrainei nu va slăbi”, l-a asigurat pe Zelenski cancelarul german Olaf Scholz, la primirea preşedintelui ucrainean vineri la Berlin. ”Nu vom accepta pacea dictată de Rusia”, a mai declarat cancelarul înaintea reuniunii cu liderul ucrainean.

Zelenski neagă că o încetare a focului ar fi discutată în turneul european

O încetare a focului între Ucraina şi Rusia „nu este un subiect al discuţiilor” cu aliaţii Kievului, a declarat joi la Paris preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, după o întrevedere cu omologul său francez Emmanuel Macron, transmite AFP.

„Nu am discutat despre o încetare a focului”, a insistat în faţa presei preşedintele ucrainean, care a cerut o creştere rapidă a ajutorului occidental.

Conform unor relatări din presa internaţională, Ucraina ar fi dispusă să accepte o încetare a focului de-a lungul actualei linii a frontului, fără a recunoaşte pierderi teritoriale, în schimbul unor garanţii de securitate oferite de SUA şi aderării la UE.

Întrebat joi despre aceste relatări, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a spus că Rusia nu a primit niciun semnal cu privire la vreo dorinţă a Kievului de încetare a focului.

„Sunt multe speculaţii şi teorii pe această temă în mass-media”, a indicat oficialul rus, citat de agenţia EFE. De partea sa, în declaraţia acordată presei la Paris, preşedintele Zelenski a atribuit aceste informaţii unei „dezinformări” ruseşti.

Acest turneu european al lui Zelenski se desfăşoară în timp ce pe frontul din estul Ucrainei armata ucraineană pierde teren în faţa celei ruse, care continuă să înainteze pe mai multe direcţii în regiunea Doneţk, deşi Kievul a sperat că prin ofensiva lansată în august în provincia rusă Kursk va forţa o dislocare suficientă a trupelor ruse de pe frontul ucrainean pentru a opri înaintarea rusă pe acest front.

Pe câmpul de luptă, militarii ucraineni care au discutat cu reporterii France Presse şi-au exprimat de asemenea îndoielile cu privire la ofensiva din regiunea rusă Kursk.

„Dacă aceasta este o operaţiune pe termen scurt, ea ne va întări”, a declarat pentru AFP Bogdan, un soldat intervievat la Drujkivka, lângă Kramatorsk. În schimb, „dacă este o operaţiune pe termen lung şi intenţionăm să rămânem în Kursk, ea ne va epuiza principalele resurse”, crede acelaşi soldat.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`