Prima pagină » International » Preşedintele turc Erdogan acuză Occidentul că ţările sărace nu beneficiază de cerealele exportate

Preşedintele turc Erdogan acuză Occidentul că ţările sărace nu beneficiază de cerealele exportate

09 sept. 2022, 12:58, 3 ,
în International

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat joi, 8 septembrie, că doreşte ca şi cerealele din Rusia să fie exportate. Oficialul turc a ajuns la concluzia că Vladimir Putin are dreptate să se plângă că cerealele care pleacă din Ucraina în baza unui acord sub egida ONU se îndreaptă mai degrabă către ţări bogate, decât către cele sărace.

Miercuri, 7 septembrie, preşedintele Rusiei a avansat ideea de a se impune limite exporturilor de cereale din Ucraina.

Preşedintele turc Erdogan reclamă modul cum sunt distribuite cerealele

Preşedintele turc Erdogan a precizat că acordul privind exportul de cereale din luna iulie avea drept scop să prevină o criză alimentară garantând tranzitul în siguranţă al navelor în şi din porturile ucrainene şi permiţând totodată exportul a milioane de tone de cereale.Acordul mai avea inclus şi facilitarea exporturilor ruseşti de cereale şi îngrăşăminte.

„Faptul că transporturile de grâu merg în ţările care implementează aceste sancţiuni (împotriva Moscovei) îl deranjează pe domnul Putin. Vrem de asemenea ca transporturile de grâu să înceapă şi din Rusia. Cerealele care vin în baza acestui acord din nefericire merg în ţările bogate, nu în cele sărace”, a spus Erdogan în cadrul unei conferinţe de presă.

Oficiali ONU şi ruşi s-au întâlnit miercuri, 7 septembrie, la Geneva pentru a discuta despre nemulţumirile Moscovei privind sancţiunile occidentale care împiedică exporturile sale de cereale şi de îngrăşăminte în pofida acordului, care a fost semnat de Rusia, Ucraina, Turcia şi ONU.

Un purtător de cuvânt al ONU pentru Iniţiativa cerealelor de la Marea Neagră, Ismini Palla, a declarat că scăderea preţului global al cerealelor în luna august se explică parţial prin reluarea exporturilor din Ucraina şi a dat asigurări că asigurarea resurselor alimentare şi a îngrăşămintelor este critică pentru menţinerea acestui trend.

Mii de tone de cereale au plecat din Ucraina la începutul lunii august

În cadrul aceluiași context, amintim că mii de tone de cereale din Ucraina au plecat cu Nava Sacura din Pivdenîi, al treilea port important de la Marea Neagră ce s-a deschis luni, 8 august. Fiind încărcată cu 11.000 de tone de boabe de soia, aceasta s-a îndreptat spre Italia, a anunțat ministerul turc al apărării. Cealaltă navă, Arizona, a părăsit Ciornomorsk și este încărcată cu 48.458 de tone şi va ajunge la Iskenderun, în sudul Turciei.

Polarnet, nava care a plecat vineri, 5 august, a ajuns la destinație în Derince, în nord-vestul Turciei, luni dimineață, marcând prima cursă încheiată cu succes de când exporturile au fost reluate.

La cel moment s-a realizat exportul a peste 243.000 de tone de porumb din Ucraina cu ajutorul a șapte nave de când a avut loc prima plecare în data de 1 august. Totodată, alte nave au plecat având la bord 11.000 tone de boabe de soia, 6.000 de tone de ulei de floarea soarelui și 45.000 de tone de făină de floarea soarelui.

Să nu uităm că Ucraina şi Rusia au semnat, vineri, 22 iulie, un acord susţinut de ONU, la Istanbul, care permite exportul a milioane de tone de cereale din porturile blocate de la Marea Neagră. Inițiativa luată a fost primul pas prin care s-ar putea atenua criza alimentară globală, a declarat secretarul general al ONU, Antonio Guterres.

Acum însă, preşedintele turc Erdogan acuză Occidentul pentru că ţările sărace nu beneficiază de cerealele exportate.

Comentarii
  • Ăsta e ăla de a băgat vreo 500.000 de turci in pușcarie că nu sunt de acord cu el ? E âla care vinează și ciuruiește kurzii și din aer și pe jos ? Failia astuia nu a acaparat toată economia și afacerile mai ceva decit familia lui Sadam ?

  • are dreptate 100%. din 87 de nave cu cereale, numai 2 au mers spre tari in curs de dezvoltare. pe restul de 85 le-au luat tarile bogate.

  • pai normal sa mearga la tarile cu bani saraciile sa munceasca nu sa stea cu laba-ntinsa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *