Prima pagină » Actualitate » Președintele SUA, Joe Biden, și-a apărat decizia de a retrage trupele americane din Afganistan! Talibanii incă se bucură de victorie

Președintele SUA, Joe Biden, și-a apărat decizia de a retrage trupele americane din Afganistan! Talibanii incă se bucură de victorie

01 sept. 2021, 07:20,
în Actualitate

Președintele SUA, Joe Biden, și-a apărat decizia de a retrage trupele americane din Afganistan – o mișcare care a dus la revenirea la putere a militanților talibani.

A rămâne mai mult nu a fost o opțiune, a spus Biden într-o adresă adresată națiunii, la o zi după încheierea unei prezențe americane de 20 de ani în Afganistan.

Joe Biden a fost criticat de forţele internaţionale pentru că s-a retras

Joe Biden a lăudat trupele pentru organizarea unui transport aerian de peste 120.000 de persoane care doresc să fugă din regimul taliban. Militanții islamiști au sărbătorit ceea ce ei numesc o victorie.

Trupele conduse de SUA au intrat în Afganistan în 2001, expulzându-i pe talibani în urma atacurilor devastatoare din 11 septembrie, blamate pe Al-Qaeda – un grup jihadist militant cu sediul pe atunci în țara asiatică.

Biden a fost criticat pe scară largă – acasă și de către aliații săi – cu privire la modul brusc al retragerii SUA, care a dus la prăbușirea neașteptată a forțelor de securitate afgane pe care trupele americane le-au instruit și finanțat de ani de zile.

Militanții talibani au putut revendica controlul asupra întregii țări în termen de 11 zile – intrând în cele din urmă în capitală, Kabul, pe 15 august.

Mii de soldați americani au preluat controlul aeroportului Kabul pentru a gestiona evacuarea oamenilor

Președintele Biden a desfășurat aproape 6.000 de soldați pentru a prelua controlul aeroportului pentru a coordona evacuarea cetățenilor străini americani și aliați și a afganilor locali care lucraseră pentru ei.

Mii de oameni au mers pe aeroportul internațional Kabul în speranța de a putea urca pe unul dintre zborurile de evacuare.

În discursul de marți, Biden a lăudat trupele pentru evacuarea în masă și a promis că va continua eforturile pentru a scoate în evidență acei americani care se aflau încă în Afganistan și doreau să se întoarcă – aproximativ 200 de persoane în total. Dar liderul SUA și-a apărat cu tărie demersul de a se retrage.

„Nu aveam de gând să extind acest război pentru totdeauna și nu extindeam o ieșire pentru totdeauna”, a spus Biden, adăugând: „Războiul din Afganistan s-a încheiat acum”. El a spus că SUA nu au nevoie de trupe pe teren pentru a se apăra.

De altfel, retragerea americană nu a fost lipsită de incidente gravă. Vorbim de peste 100 de persoane care au murit după două atentate sinucigașe. În replică, americanii au încercat să evite un al treilea atentat așa că au bombardat o mașină. Misiunea a fost un eșec pentru că forțele americane au ucis 10 civili printre care 6 copii.

Ultimul avion american a plecat de pe aeroportul din Kabul! Americanii s-au retras, iar talibanii au preluat controlul total al Afganistanului

Armata SUA si-au finalizat retragerea la 31 august după două decenii de război, lăsând talibanii la conducere. Generalul Frank McKenzie, care a supravegheat extragerea, spune că SUA și aliații săi au reușit să evacueze aproximativ 123.000 de civili. Au fost raportate focuri de armă grele în capitala afgană, Kabul, în timp ce forțele pro-talibane sărbătoresc. Gen McKenzie a spus că costul misiunii a fost ridicat, cu peste 2.400 de angajați din SUA uciși din 2001.

Nabih Bulos, corespondent cu Los Angeles Times, a urmărit o echipă de luptători talibani în timp ce explorează un hangar cu ceea ce pare a fi un avion lăsat în urmă de retragerea forțelor americane.

„Suntem aici cu talibanii când intră în ceea ce era în urmă cu câteva minute, era o porțiune a aeroportului militar controlată de americani. Acum au preluat”, spune el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *