Ișeanca Doina Azăicăi, președintele Societăţii Romane de Epidemiologie cere instaurarea carantinei în București şi în judeţul Ilfov. Intervenţia vine în contextul în care rata de infectare cu COVID-19 la mia de locuitori este în continuă creștere.
Nu este primul specialist care susţine impunerea unei carantine. De exemplu, medicul Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase cerea carantină la nivelul Iașului pentru a permite sistemului medical să facă față valului tot mai mare de infectări cu COVID-19.
Bucureștiul şi Ilfovul trebuie să intre în carantină, susţine Doina Azoicăi, președintele Societăţii Române de Epidemiologie
Doina Azăicăi a susţinut, într-o declaraţie pentru adevărul.ro necesitatea unei carantinări a Bucureștiului şi a judeţului Ilfov, unde rata de infectare cu COVID-19 la mia de locuitori este uriașă. Președintele Societăţii Romane de Epidemiologie consideră că este un moment critic şi din cauza incidentei dar şi din cauza numărului mare de decese zilnice
„Este un moment absolut critic, nu neapărat din cauza incidenţei, ci pentru că înregistrăm 400 de decese zilnic. În Bucureşti şi Ilfov s-a depăşit de ceva vreme gradul de incidenţă de la care era necesară carantinarea. Ştiu, nu este uşor să impui o astfel de măsură incomodă pe fondul gradului de complianţă al populaţiei şi într-o zonă în care activităţile economice, politice şi culturale au o asemenea intensitate.
Dar este obligatorie. Repet, incidenţa a depăşit de mult cota la care erau obligatoriu de luat asemenea măsuri în Bucureşti-Ilfov. Oricum, pentru a fi eficientă, această decizie de carantinare a Capitalei şi a zonelor limitrofe este necesară pentru cel puţin 14 zile”, a atras atenţia Doina Azoicăi, preşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, potrivit sursei citate.
Nu este primul specialist care cere carantină, medicul Florin Roșu a cerut acelaşi lucru pentru Iași
În urmă cu doar o săptămână, medicul Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iași a cerut acelaşi lucru pentru municipiu. Roșu considera, la acea dată faptul că incidenta este deosebit de mare şi că sistemul sanitar din judeţ se confruntă cu o presiune enormă. Un eventual lockdown ar fi ridicat o parte din această presiune:
„Spitalul Clinic de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva” din Iaşi continua să îngrijează pacienţi Covid-19 pozitivi la capacitate maximă. În fiecare zi externam pacienţi, dar din nefericire locul acestora este imediat ocupat de un pacient care necesită internare, îngrijire de specialitate şi de cele mai multe ori suport din punct de vedere al oxigenului maximal. Din punctul meu de vedere este momentul iniţierii unui lockdown de cel puţin două săptămâni. Acest lucru fiind dublat de obligativitatea vaccinării unor categorii profesionale, cum ar fi cadrele medicale, cadrele didactice, dar şi alte categorii profesionale care sunt expuse riscului şi contactului interuman prelungit”, a transmis dr. Florin Roşu pe data de 8 octombrie 2021.
În altă ordine de idei, recent, prof. dr. Diana Cimpoeșu, trăgea un semnal de alarmă spunând că au ajuns să practice o medicină de dezastru din cauza numărului mare de infectări:
Este o perioadă extrem de critică, este o perioadă în care facem medicină de dezastru în varianta ei de boală infecțioasă cu afectare pandemică și este o perioadă în care facem lucruri pe care nu credeam că le vom face vreodată, găsim soluții pe care nu credeam că le vom găsi vreodată. (…) declara prof. dr. Diana Cimpoeșu, medic coordonator UPU-SMURD Iași