Secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, se va deplasa în Rusia săptămâna viitoare pentru o întâlnire cu preşedintele Vladimir Putin, în cadrul eforturilor pentru oprirea conflictului militar din Ucraina.
Antonio Guterres se va deplasa marţi la Moscova, unde va avea o întrevedere cu preşedintele Vladimir Putin, a anunţat vineri seară Kremlinul, conform postului BBC News. Secretarul general al ONU se va întâlni şi cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.
Secretarul general al Naţiunilor Unite a cerut întâlniri separate cu preşedintele Rusiei şi cu cel al Ucrainei
Antonio Guterres speră să aibă o discuţie substanţială pentru avansarea acţiunilor în sensul opririi războiului din Ucraina, a transmis vineri Eri Kaneko, un purtător de cuvânt al secretarului general ONU. Volodimir Zelenski insistă să aibă o întâlnire cu Vladimir Putin: „Sunt pregătit din 2019 să avem o întâlnire”.
Antonio Guterres a cerut să aibă întâlniri separate cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, şi cu cel al Ucrainei, Volodimir Zelenski, în cadrul eforturilor pentru oprirea războiului.
Antonio Guterres „ar vrea să discute despre măsuri urgente pentru aducerea păcii în Ucraina şi despre viitorul multilateralismului bazat pe Carta Naţiunilor Unite şi pe dreptul internaţional”, a declarat miercuri Stephane Dujarric, purtătorul de cuvânt al secretarului general ONU.
ONU: Impactul războiului este global şi sistemic
Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite (ONU), Antonio Guterres, a afirmat săptămâna trecută, la New York, faptul că un armistițiu general în scopuri umanitare „nu pare posibil actualmente” în Ucraina.
În momentul de față, ONU continuă să aștepte un răspuns din partea Rusiei cu privire la propunerile concrete de evacuare a civililor și garantarea transportului de ajutor umanitar în zonele de război, a menţionat Guterres, potrivit AFP, citată de Agerpres.
În paralel, secretarul general al ONU a subliniat faptul că războiul care se desfășoară pe teritoriul Ucrainei de pe 24 februarie a determinat „o furtună perfectă” de crize la nivelul sectoarelor alimentar, al energiei și al finanțelor, care amenință să provoace distrugere, în mod special în economiile țărilor mai sărace.