Prima pagină » Actualitate » Președintele României, Klaus Iohannis, și președintele Republicii Federale Germania, Frank-Walter Steinmeier, declarații comune – LIVE VIDEO
Președintele României, Klaus Iohannis, și președintele Republicii Federale Germania, Frank-Walter Steinmeier, declarații comune - LIVE VIDEO

Președintele României, Klaus Iohannis, și președintele Republicii Federale Germania, Frank-Walter Steinmeier, declarații comune – LIVE VIDEO

04 mai 2022, 13:27,
BZI.ro, în Actualitate

Declarații de presă susținute de președintele României, Klaus Iohannis, și președintele Republicii Federale Germania, Frank-Walter Steinmeier astăzi, 4 mai 2022, la Palatul Cotroceni.

Reamintim faptul că Iohannis l-a primit miercuri pe președintele Republicii Federale Germania, Frank-Walter Steinmeier, cu ocazia vizitei oficiale pe care acesta o efectuează în țara noastră, la invitația șefului de la Cotroceni.

Vizita Președintelui Republicii Federale Germania are loc în contextul aniversării a 30 de ani de la semnarea, la 21 aprilie 1992, a Tratatului dintre România și Germania privind cooperarea prietenească și parteneriatul în Europa, document-cadru emblematic al istoriei contemporane a relației bilaterale.

Consultările Președintelui Klaus Iohannis cu Președintele Frank-Walter Steinmeier se vor concentra pe modalitățile concrete de dezvoltare și aprofundare ale relației româno-germane, care are caracter strategic, fiind definită de un dialog politico-diplomatic foarte activ, o dinamică economică în continuă creștere și contacte interumane speciale, facilitate de minoritatea germană din România și comunitatea românească tot mai numeroasă din Germania.

Ce au transmis Klaus Iohannis și omologul său german

„Consultările noastre de azi au confirmat încă o dată că relaţia bilaterală privilegiată cu caracter strategic dintre România şi Germania este foarte puternică şi are perspective foarte bune, în pofida perioadei actuale dificile marcate de multiple provocări, mai ales în plan securitar.

Legăturile noastre sunt foarte strânse, Germania fiind de mulţi ani primul partener comercial al României şi al treilea investitor în economia românească.

Am evocat în cadrul întâlnirii noastre puntea solidă dintre cele două ţări care este reprezentantă de comunitatea românească din Germania, pe cealaltă parte, a etnicilor germani din România.

Discuţiile de azi s-au concentrat pe situaţia gravă de securitate generată de războiul Rusiei împotriva Ucrainei, precum şi pe combaterea efectelor sale multiple.

Am reconfirmat sprijinul deplin pe care România îl acordă tuturor refugiaţilor în ţara noastră prin măsuri concrete.

Este crucial ca sprijinul UE să continue atât pentru Ucraina, cât şi pentru refugiaţii ucraineni”

Am abordat necesitatea adoptării de noi sancţiuni pentru Rusia şi de continuare a demersurilor de izolare a acesteia pe plan internaţional.

Presiunea trebuie să se intensifice pentru ca Rusia să înceteze invazia şi să pună capăt agresiunii.

În egală măsură, toate crimele de război comise de trupele ruse trebuie anchetate minuţios şi pedepsite de justiţia internaţională. România va sprijini acest proces”

Klaus Iohannis: „România sprijină pe deplin integrarea Republicii Moldova, a Ucrainei şi a Georgiei în UE”

Klaus Iohannis: „Am discutat azi şi despre dificultăţile cu care se confruntă Republica Moldova în contextul războiului din Ucraina. Este necesară mobilizarea de sprijin consistent pentru Chişinău, iar România şi Germania au aceeaşi abordare. Suntem alături de Republica Moldova!

Şi România contează pe sprijinul Germaniei în demersul de organizare aici, la Bucureşti, a celei de-a doua conferinţei a platformei de sprijin pentru Republica Moldova.

Am reiterat cu prilejul întâlnirii de azi faptul că România sprijină pe deplin integrarea Republicii Moldova, a Ucrainei şi a Georgiei în UE.

Ca aliaţi NATO, România şi Germania împărtăşesc obiectivul esenţial de asigurare a păcii şi securităţii la Marea Neagră”.

Klaus Iohannis, despre aderarea la spaţiul Schengen

„Am reiterat aşteptările legitime ale ţării noastre privind aderarea la spaţiul Schengen, exprimând încrederea că vom putea conta pe sprijinul Germaniei pentru identificarea în cel mai scurt timp a unei soluţii”.

„Am discutat cu preşedintele Steinmeier despre situaţia economică la nivel european în special din perspectiva impactului conflictului din Ucraina. UE va trebui să valorifice toate mecanismele de care dispune pentru a reduce acest impact şi a-şi consolida rezilienţa economică.

În acest context, am abordat şi tema securităţii energetice, cu accent pe implementarea deciziilor UE de eliminare de dependenţelor energetice de Federaţia Rusă.

Am evidenţiat faptul că România doreşte să-şi asume un rol activ în atingerea obiectelor strategice ale UE privind diversificarea aprovizionării cu gaze naturale”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *