Prima pagină » Actualitate » Președintele României, Klaus Iohannis, declarație de presă la Palatul Cotroceni – Live Video, Update
Președintele României, Klaus Iohannis, declarație de presă la Palatul Cotroceni - Live Video, Update

Președintele României, Klaus Iohannis, declarație de presă la Palatul Cotroceni – Live Video, Update

12 aug. 2020, 18:00,
Elena Nicoleta BUJOR în Actualitate

Preşedintele României, Klaus Iohannis, va susţine, miercuri, 12 august 2020, la ora 18,00, o conferinţă de presă la Palatul Cotroceni, a anunţat Administraţia Prezidenţială.

Şeful statului are miercuri, la ora 16,00 o şedinţă privind rectificarea bugetară cu prim-ministrul Ludovic Orban şi cu ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu.

Update: Conferința de presă a început.

În contextul scandalurilor din ultima perioadă din lumea interlopă, Klaus Iohannis și-a exprimat opinia cu privire la această situație.

„Am spus şi săptămâna trecută şi, din păcate, trebuie să repet. Aceste chestiuni sunt foarte îngrijorătoare. Am discutat de două ori cu ministrul de interne şi cu şeful poliţiei pe această temă. La MAI există o preocupare reală. Se organizează şi se iau măsuri, dar nu trebuie să ne aşteptăm să se rezolve peste noapte aceste chestiuni.

Prea mulţi ani, în timpul guvernărilor PSD, aceşti interlopi au fost toleraţi. Acum nu mai sunt toleraţi, dar lupta împotriva clanurilor este una de durată”, a declarat Klaus Iohannis.

Un alt subiect de interes în ultima perioadă a fost reprezentat de alegerile care se apropie. Klaus Iohannis a vorbit despre condițiile în care se vor desfășura acestea.

„Acum, asta cu am fost acuzați sună puțin ciudat. Așa funcționează democrația. Se țin alegeri. Ele trebuia să se țină în iunie, nu s-au ținut că nu s-a găsit o cale cu măsuri suficiente. (…) Dacă epidemia nu se agravează și se iau măsuri stricte se pot organiza alegeri. Câte cazuri înseamnă asta, trebuie să ne spună reprezentanții Ministerului Sănătății”, a declarat președintele.

Klaus Iohannis, despre finalizarea primului vaccin împotriva SARS-CoV-2

Finalizarea primului vaccin anti-coronavirus reprezintă o speranță enormă în lupta împotriva SARS-CoV-2. Conform informațiilor apărute în presă, România a semnat o precomandă pentru acest vaccin. În cadrul conferinței de astăzi, Klaus Iohannis a afirmat că momentan nu există niciun vaccin aprobat, totuși statul român este parte a efortului european de găsire a unuia.

„Am observat un interes deosebit pentru tema vaccinurilor. La acest moment, in UE nu exiata un vaccin acceptat, aprobat, insa UE sprijina mai multe proiecte de cercetare si speram ca intr-un viitor cat se poate de apropiat sa beneficiem de un vaccin impotriva Covid-19. Romania este parte din acest efort si Romanuia s-a inscris la UE in prima etapa pentru 10 milioane de doze de vaccin, atunci cand primul vaccin va fi disponibil in UE, dar inca o data, la acest moment cand discutam, nu exista un vaccin aprobat in UE.

Este o tema care din pacate va reveni, este o tema care in mod usor de inteles produce ingrijorare. Ne apropiem de alegeri locale, ne apropiem de inceputul anului scolar si trebuie sa ne aiguram ca toate masurile care pot fi luate pentru a proteja santatatea oamenilor sunt luate”, a declarat șeful statului.

Întrebarea care l-a deranjat pe șeful statului a fost cea legată de moțiunea de cenzură pe care Partidul Social Democrat intenționează să o depună.

„Cât privește moțiunea, haideți să vedem, dar cu certitudine nu vom avea Guvern PSD. PSD a făcut pasiuni din moțiuni de cenzură. Din punctul meu de vedere e o măsură populistă. Pentru ce să depui moțiune? Doar așa că te opui bunului mers lucrurilor publice? Probabil că vrea să demonstreze că vrea să se opună unui guvern care organizează alegerile. Eu nu-mi doresc să treacă moțiunea”, a declarat președintele României, Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis a vorbit despre creșterea alocațiilor

Klaus Iohannis a avut o reacție tranșantă cu privire la respingerea în Senat a ordonanței de urgență prin care a fost amânată dublarea alocațiilor și înlocuită cu o creștere etapizată pe doi ani.

„Se vede o totala lipsa de responsabilitate la PSD. Sigur, argumentul lor e ca nu guverneaza si nu raspund, dar cred ca fiecare parlamentar rapunde in fata electoratului pentru ce face el si partidul pe care il reprezinta. In Romania normala, orice parlamentar cauta sa se implice pentru binele cetateanului si a rezolva problemele Romaniei.

PSD incearca sa complice problemele si sa genereze noi si noi probleme. Si eu, si guvernul ne dorim sa majoram alocatiile, dar trebuie sa existe bani. In acest moment, banii nu exista. Totusi, guvernul a venit cu o solutie prin care se cresc gradual aceste alocatii. O respingere nemotivata, populista, ne arata ca PSD nu are treaba cu bugetul public, ci cu propriile manevre electoraliste”, a spus Klaus Iohannis.

Membri ai Guvernului Orban, convocaţi în şedinţă. Se discută despre rectificarea bugetară

Preşedintele PNL, premierul Ludovic Orban, a anunţat luni că în această săptămână va fi adoptată rectificarea bugetară.

„Rectificarea bugetară va fi adoptată în cursul acestei săptămâni. Ministerul Finanţelor a finalizat raportul privind starea economică şi bugetară. Chiar astăzi, împreună cu domnul ministru al Finanţelor, o să mai purtăm discuţii cu miniştri, ordonatorii principali de credite privitor la rectificarea bugetară. Din solicitările pe care le avem sunt solicitări pertinente de creştere a alocărilor bugetare pe zona investiţiilor, în infrastructura de transport – sunt solicitări la Ministerul Transporturilor, investiţiilor judeţene şi locale – aici este vorba de Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei. De asemenea, vom aloca sume suplimentare în domeniul sănătăţii, în domeniul educaţiei şi în domeniul agriculturii pentru că este necesară o majorare a bugetului Ministerului Agriculturii pentru plata despăgubirilor către fermierii ale căror ferme au fost afectate de secetă şi mai sunt câteva măsuri în care avem ca obiectiv creşterea bugetului”, a spus Orban, la sediul Partidului Național Liberal.

Prim-ministrul a subliniat că situaţia este una în care constrângerile bugetare sunt enorme şi că o să se analizeze cu foarte mare seriozitate fiecare obiectiv de investiţii şi fiecare solicitare de creştere a bugetului. Ludovic Orban a mai arătat că încă nu s-a luat o decizie legată de ce ministere vor pierde la rectificarea bugetară.

Rectificare bugetară, adoptată săptămâna aceasta

Este a doua rectificare bugetară din acest an, după cea din aprilie, din timpul situației de urgență. „Situația economică nu e dintre cele mai bune și va trebui să drămuim fiecare ban”, a spus Orban.

Premierul a cerut miniștrilor să reevalueze până sâmbătă toate datele legate de rectificare. Împreună cu ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, va avea loc o discuție cu fiecare ordonantor de credite în parte, acolo unde există puncte de vedere diferite, a mai afirmat pe data de 7 iulie Ludovic Orban.

“Mai vreau să abordez o chestiune care ţine de pregătirea rectificării bugetare. Noi finalizăm săptămâna asta evaluările şi săptămâna viitoare vom adopta Ordonanţa de Urgenţă privind rectificarea. Aş vrea ca până sâmbătă să vă reevaluaţi extrem de serios solicitările pentru că vreau să existe fundamentări foarte solide pentru orice solicitare de bani. Ştim foarte bine că situaţia economică nu este dintre cele mai bune, că economia României, ca toate economiile ţărilor lumii, a fost afectată de epidemia de COVID şi va trebui să drămuim fiecare ban şi mai ales să alocăm resursele către proiectele importante, către investiţii, către proiecte care într-adevăr au ca şi efect îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă ale concetăţenilor noştri şi, de asemenea, proiecte suport pentru dezvoltarea economică ulterioară”, a declarat Orban, la începutul şedinţei de Guvern de vineri.

Luni, premierul Ludovic Orban anunţa că în această săptămână va fi adoptată rectificarea bugetară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală - pdf
31 august 2024
31 august 2024