Președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, i-a fost administrată în această dimineață, 7 mai 2021, prima doză de vaccin împotriva noului coronavirus. Oficialul a fost imunizat cu serul produs de compania AstraZeneca.
„Astăzi am primit prima doză de vaccin anti-Covid-19, AstraZeneca. Mă bucur că am această oportunitate, pentru că astfel îmi protejez sănătatea mea și a celor cu care contactez – familia, prietenii, colegii”, a spus Maia Sandu, preşedintele Republicii Moldova.
Maia Sandu: „Vaccinul ne va ajuta să învingem Covid-19”
Șefa statului a mulțumit medicilor, asistentelor medicale, tuturor celor implicați în eforturile de depășire a pandemiei.
„Vaccinul ne va ajuta să învingem Covid-19 și să revenim la normalitate – să ne revedem cu cei dragi, să redeschidem economia, școlile, frontierele. Să putem lucra, călători, sărbători în voie, fără frică și fără riscuri”, a accentuat președintele țării.
Totodată, Maia Sandu a îndemnat toți cetățenii Republicii Moldova să se vaccineze pentru a se putea reveni la normal.
„Acum există suficiente doze de vaccin în Moldova. Adresați-vă medicului de familie pentru a vă programa la vaccinare. Folosiți această oportunitate pentru a vă proteja viața și sănătatea”, a subliniat Președintele Republicii Moldova, potrivit unui comunicat al Administrației de la Chișinău.
100.800 doze de vaccin au fost trimise în această dimineață din România spre Republica Moldova
În această dimineață, 7 mai 2021, nu mai puțin de 100.800 doze de vaccin dezvoltate de compania AstraZeneca au plecat de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” din București cu destinația Republica Moldova.
Misiunea se realizează cu un mijloc de transport aflat în dotarea IGSU – Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, România, pe ruta București – Chișinău și retur.
România, sprijin pentru Republica Moldova
Precizăm că statul român a fost și este mereu alături de cetățenii Republicii Moldova, acordând ajutor de fiecare dată, la necesitate, în spiritul relației speciale bazată pe comunitatea de limbă, istorie și cultură, și fundamentată pe cooperarea în cadrul Parteneriatului strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova.
La data de 4 februarie 2021, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, în calitatea sa de punct național de contact, a primit din partea Centrului de Coordonare a Răspunsului la Urgență al Comisiei Europene (ERCC), prin intermediul CECIS, solicitarea autorităților din Republica Moldova pentru acordarea de asistență internațională, având în vedere susținerea eforturilor de combatere a răspândirii virusului SARS-CoV-2.
„Dozele de vaccin anti COVID-19, acordate cu titlu gratuit, ca ajutor umanitar, reprezintă numărul de doze achiziţionate de Ministerul Sănătăţii şi livrate de către Compania AstraZeneca, prin Acordurile cadru încheiate de către Ministerul Sănătăţii cu Comisia Europeană. Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 este un organism interministerial, fără personalitate juridică, în subordinea directă a Secretariatului General al Guvernului și coordonarea prim-ministrului”, potrivit MS.