Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a anunţat că inflaţia în Turcia a ajuns la 79,6 la sută, atingând cel mai înalt nivel din ultimii 24 de ani. Lira turcească s-a depreciat, iar preţurile la energie şi bunurile de consum au crescut.
Creşterea inflaţiei a fost datorată în principiu de reducerea graduală a dobânzilor de referință.
Inflaţia în Turcia a ajuns la aproximativ 80 la sută
În luna iulie a acestui an s-a înregistrat o inflaţie record în Turcia, după mai bine de 2 decenii. Pragul de 79,6 la sută a fost atins în contextul deprecierii lirei turceşti, dar şi a creşterii preţurilor la mai multe bunuri şi energie, potrivit Reuters.
De asemenea, problema Turciei a fost cauza şi de măsurile cerute de preşedintele turc Băncii Centrale.
În acest context, Jason Tuvey, un specialist în piețe emergente la firma de consultanță Capital Economics, afirma că inflația anuală în Turcia s-ar putea apropia de maximul său dar că aceasta „va rămâne aproape de nivelurile sale foarte ridicate timp de mai multe luni”.
„Scăderile bruște și dezordonate ale lirei rămân un risc cheie”, mai afirmă Jason Tuvey, specialist în pieţe emergente.
Important de precizat este faptul că cea mai mare creștere anuală a prețurilor a fost înregistrată în sectorul transporturilor (119,11%), în timp ce la produsele alimentare și alcoolice a fost de 94,65%.
De asemenea, situaţia îngrijorătoare a Turciei cu inflația a fost exacerbata în acest an de operaţiunea militară a Rusiei în Ucraina, precum și de declinul continuu al lirei turcești. În contextul războiului, liderul turc a anunțat o vizită pe teritoriul Federației Ruse.
Moneda națională a statului s-a depreciat cu 44 de procent față de dolar anul trecut și cu încă 27 de procente de la începutul lui 2022.
În altă ordine de idei, lira a înregistrat un minimum istoric în luna decembrie a anului trecut în timp ce inflația a ajuns acum la cel mai ridicat nivel înregistrat din septembrie 1998, când era de 80,4%.
Ce a transmis preşedintele Recep Tayyip Erdogan despre inflaţia Turciei
Guvernul preşedintelui Recep Tayyip Erdogan afirma că inflația va înregistra o scădere ca urmare a implementării programelor sale economice ce urmăresc dobânzi scăzute pentru a încuraja producția și exporturile cu scopul de a înregistra un surplus comercial.
După ce în luna decembrie a anului trecut a transmis că inflația va scădea „cu voia lui Allah”, președintele Recep Erdogan a afirmat mai apoi că se așteaptă ca ea să revină la niveluri „adecvate” în lunile februarie-martie din 2023.
În luna iunie guvernul lui Erdogan a anunțat că va plafona prețul chiriilor timp de un an, permițând creșterea acestora cu doar 25% până în iulie 2023 în contextul inflației galopante.
Potrivit datelor Institutului de Statistică de la Ankara, care a fost criticat de opoziția care afirmă că informații date coafate, prețul chiriilor a crescut în medie cu 20% în luna mai. Prețurile la chirii, carburanți și țigări au cântărit cel mai mult în „coșul inflaționist” al Turciei.
„Pentru o perioadă de un an, chiriile vor fi crescute cu maxim 25%”, a anunțat ministrul turc al Justiției Bekir Bozdag.
Se va vedea în perioada imediat următoare inflația în Turcia va scădea sau va crește, stabilindu-se astfel un nou record.