Prima pagină » Actualitate » Președintele PSD, Marcel Ciolacu, despre actuala coaliție și criza energetică
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, despre actuala coaliție și criza energetică

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, despre actuala coaliție și criza energetică

16 feb. 2022, 20:15,
în Actualitate

Marcel Ciolacu, președintele PSD, a susținut un interviu pentru Reuters. În cadrul interviului, acesta a discutat despre coaliția guvernamentală și viitorul acesteia, precum și despre soluțiile pentru a depăși criza energetică.

Marea coaliție guvernamentală a României va supraviețui cel puțin până la alegerile generale din 2024, în ciuda diferențelor de abordare politică, și își va folosi majoritatea parlamentară pentru a efectua reforme pe termen lung, a declarat miercuri președintele PSD, Marcel Ciolacu.

Guvernul actual, învestit în urmă cu trei luni, controlează aproximativ 70% din mandatele parlamentare, dar social-democrații de stânga și liberalii de centru – foști rivali – nu sunt de acord cu privire la planurile de impozitare, creșterea salariilor și a pensiilor, precum și sfera măsurilor de sprijin pentru creșterea facturilor la energie, notează agenția Reuters.

Coaliția actuală este îndoielnică. Nu multă lume crede că va fi de lungă durată

Piețele, agențiile de rating și observatorii internaționali și-au exprimat îndoielile că actuala coaliție va fi de lungă durată. Țara a avut 10 prim-miniștri în ultimii 10 ani.

Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților și liderul Social-Democraților, cel mai mare partid din România, a declarat că majoritatea considerabilă a coaliției va ajuta la combaterea crizelor de sănătate, energetice și economice care se suprapun.

„Când ai o asemenea majoritate, trebuie să urmărești și să faci lucruri îndrăznețe”, a spus el într-un interviu pentru Reuters. „Cred că această coaliție de guvernare va funcționa până în 2024 și… cred că are un viitor după 2024 cu aceeași structură”.

Marcel Ciolacu; „Nu poți face lucruri în doar trei ani. România trebuie să revină la stabilitate politică”

Ciolacu a spus că guvernul va extinde o schemă de sprijin energetic de plafonare a prețurilor și subvenții pentru gospodării și companii mici după expirarea actualei măsuri în martie, respingând o propunere anterioară de reducere a taxei pe valoarea adăugată pentru prețurile la energie electrică, începând cu luna aprilie.

„Dacă prețurile rămân plafonate, de ce să scadă TVA?”, afirmă Ciolacu.

Banca centrală a estimat că inflația, care a crescut la cel mai ridicat nivel din peste un deceniu în ianuarie, va ajunge la două cifre în aprilie, după încheierea schemei de ajutor.

Ciolacu a mai spus că România trebuie să investească în producția de energie nouă și să devină independentă energetic în trei ani. El a mai spus că parlamentul va aproba modificări la o taxă offshore care a împiedicat proiectele de gaze la Marea Neagră.

Taxa este ultima rămășiță dintr-o serie de restricții din sectorul energetic introduse de social-democrați într-un cabinet anterior în 2018.

„Sunt ferm convins că vom găsi soluția corectă… pentru statul român în materie de fiscalitate și pentru ca investitorii să realizeze aceste proiecte, cu siguranță în această sesiune parlamentară, este una dintre priorități.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`