Președintele Partidului Național Liberal, Florin Cîțu, face declarații în aceste momente după taxarea marilor companii. Declarațiile vin în contextul în care PSD a anunțat că ar putea impune o taxare suplimentară pentru firmele care au o cifră de afaceri mai mare de 100 de milioane de euro.
Premierul nu este de acord cu această taxare mai ales în contextul în care, potrivit declarațiilor, firmele acestea au susținut bugetul de stat în momentul în care România a intrat în lockdown. De altfel, premierul a explicat faptul că nu cunoaște încă bugetul pentru anul 2022.
Ce spune Florin Cîțu despre taxarea suplimentară a firmelor care au o cifră de afacer ede peste 100 de milioane de euro
Florin Cîțu pare să nu fie de acord cu propunerea PSD privind taxarea suplimentară a firmelor a căror cifră de afacere depășește suma de 100 de milioane de euro. Fostul premier a menționat faptul că în perioada în care economia a fost închisă astfel de firme au susținut statul român. Pe de altă parte, președintele PNL a vorbit și despre faptul că România trebuie să se încadreze într-un deficit de 6,2%:
Vă spun că din punctul meu de vedere nu susţin o astfel de măsură. Mi-am exprimat punctul de vedere. Taxarea nu se justifică în contextul economic din România. Am avut economia închisă iar veniturile au fost susţinute de aceste companii. Repet, este ceea ce cred eu dar măsura este susţinută de PSD. Găsim şi alte variante. Nu avem o variantă a bugetului pentru a şti de unde luăm banii pentru pensii. Ceea ce am discutat în programul de guvernare reprezintă o creștere de 13 miliarde de lei. Trebuie să vedem de unde găsim sursele. Anul viitor trebuie să avem un maxim de 6,2% deficit.
Momentan nu sunt variante de buget pentru anul 2022 iar acest lucru trebuie făcut cât mai repede
Incă nu avem o variantă de buget, ministrul nu a prezentat o variantă de buget ieri. Ne-am asumat reducerea deficitului bugetar, este o strategie pe care am discutat-o cu Comisia Europeană. A fost discutată şi acceptată. Anul trecut s-a crescut colectarea. Veniturile la buget sunt mai mari, comparativ cu 2020, cu 50 de miliarde de lei. S-a putut și fără taxări suplimentare. Avem și dividente de la firme.
Ce spune, președintele PNL Florin Cîțu, despre reducerea TVA la energie
În contextul în care social democrații au propus reducerea, pentru perioada iernii a TVA-ului la energie, președintele PNL a explicat faptul că se va face o analiză și dacă acest lucru este viabil, atunci va susține o măsură în acest sens. Florin Cîțu a menționat că reducerea TVA înseamnă automat o reducere de încasări la bugetul de stat:
Este o idee referitoare la reducerea TVA la energie la 5%. Din punctul meu de vedere, dacă poate fi susținută de buget, ea poate fi implementată. Reducerea înseamnă automat o scădere a veniturilor. Dacă această reducere de venituri poate fi susținută este o măsură care poate fi aplicată. Trebuie să vorbim și cu Comisia Europeană. Nu s-a discutat despre creșterea salariilor profesorilor.
Declarațiile vin în contextul în care pe piața energiei din România este un haos. De exemplu, Azomureș și-a întrerupt producția din cauza costului ridicat al gazelor naturale și energiei electrice.