Prima pagină » International » Președintele Masoud Pezeshkian: „Este irațional să cumpărăm benzină la prețul pieței internaționale în dolari”
Președintele Masoud Pezeshkian:

Președintele Masoud Pezeshkian: „Este irațional să cumpărăm benzină la prețul pieței internaționale în dolari”

27 aug. 2024, 22:00,
în International

Președintele Masoud Pezeshkian a afirmat într-un videoclip publicat marți, 27 august, că subvențiile pentru combustibil nu au sens în contextul economiei iraniene, având în vedere că Iranul, un important producător de petrol, se confruntă cu dificultăți economice și a fost scena unor proteste legate de creșterea prețurilor, potrivit Reuters.

„Este irațional să cumpărăm benzină la prețul pieței internaționale în dolari și să o vindem la un preț subvenționat”, a declarat Pezeshkian, ales în funcție în iulie, într-un mesaj difuzat de media de stat.

El a adăugat că „economiștii și experții noștri ar trebui să se opună acestor politici greșite”.

Iranul s-a confruntat cu probleme serioase de contrabandă cu combustibil

Săptămâna trecută, noul ministru iranian al petrolului, Mohsen Paknejad, a declarat că nu există planuri imediate de modificare a prețurilor la benzină, conform presei de stat iraniene, semnalând că nu sunt așteptate schimbări de politică în pofida preocupărilor exprimate de președinte.

În Iran, creșterile de prețuri la bunurile de bază, cum ar fi combustibilul și alimentele, sunt extrem de sensibile. Protestele din 2022 au fost declanșate de reducerea subvențiilor la alimente, iar sloganurile demonstranților cereau demisia liderilor de vârf ai țării.

În 2019, guvernul a introdus raționalizarea benzinei și a majorat prețurile cu cel puțin 50%, ceea ce a dus la proteste sporadice în mai multe orașe, inclusiv în Teheran.

Iranul, cunoscut pentru prețurile foarte mici la combustibil datorate subvențiilor mari, s-a confruntat cu probleme serioase de contrabandă cu combustibil către țările vecine.

Pentru cetățenii iranieni obișnuiți, lupta zilnică pentru a face față cheltuielilor reprezintă o provocare constantă pentru liderii clerici, care se tem de reluarea protestelor în comunitățile cu venituri mici și medii, nemulțumite de dificultățile economice.

Reimpunerea sancțiunilor americane în 2018 a redus drastic exporturile de petrol ale Iranului, afectând veniturile guvernamentale și forțând implementarea unor măsuri nepopulare, cum ar fi majorarea impozitelor și deficite bugetare mari, ceea ce a menținut inflația anuală aproape de 40%.

Deși Iranul a evitat o prăbușire economică completă, în principal datorită exporturilor de petrol către China și creșterii prețurilor la țiței, exporturile rămân sub nivelul de dinainte de 2018.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`