Prima pagină » Actualitate » Preşedintele Lituaniei, Gitanas Nausėda, în România. Klaus Iohannis l-a primit la Palatul Cotroceni – VIDEO

Preşedintele Lituaniei, Gitanas Nausėda, în România. Klaus Iohannis l-a primit la Palatul Cotroceni – VIDEO

06 mai 2022, 11:45,
BZI.ro, în Actualitate

Președintele României, Klaus Werner Iohannis, l-a întâmpinat vineri, 6 mai 2022, la Palatul Cotroceni, pe preşedintele Lituaniei, Gitanas Nausėda, care a ajuns în România. Cei doi șefi de stat urmează să poarte discuţii despre sprijinirea Ucrainei care a ajuns la cea de-a 72-a zi de război.

Alte teme dezbătute se vor axa pe întărirea Flancului Estic al NATO și Republica Moldova.

Preşedintele Lituaniei, Gitanas Nausėda, a ajuns în România

Liderul de la Cotroceni l-a primit astăzi, 6 mai 2022, pe omologul sau lituanian Gitanas Nausėda care a ajuns în România. Administraţia Prezidenţiala anunţa de ieri că vizita are loc în contextul dialogului politic româno-lituanian.

„Vizita Președintelui Republicii Lituania are loc în contextul dialogului politic susținut româno-lituanian și în vederea continuării coordonării strânse cu privire la situația de securitate cauzată de agresiunea ilegală a Rusiei în Ucraina”, anunța joi Administrația Prezidențială.

Ce discuţii vor aborda şefii României şi Lituaniei

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, cei doi șefi de stat vor discuta modalitățile de dezvoltare a cooperării bilaterale româno-lituaniene, cu accent pe dinamizarea schimburilor economice, pe valorificarea potențialului existent în domeniul digital și pe consolidarea securității energetice.

„De asemenea, cei doi președinți vor discuta despre măsurile pentru sprijinirea, în continuare, a Ucrainei și refugiaților ucraineni, consolidarea posturii de descurajare și apărare pe Flancul Estic al NATO și coordonarea pozițiilor în pregătirea Summitului NATO de la Madrid. Colaborarea la nivelul Uniunii Europene, precum și cea din formatele regionale București 9 și Inițiativa celor Trei Mări se vor afla, totodată, pe agenda de discuții. Președinții României și Lituaniei vor aborda și aspecte legate de sprijinul activ și cuprinzător de care are nevoie, în contextul actual, Republica Moldova”, se mai arăta în comunicatul de presă.

Totodată, Gitanas Nausėda are în program întreveri și cu premierul Nicolae Ciucă, precum și cu președintele Senatului, Florin Cîțu.

Klaus Iohannis l-a primit la Cotroceni și pe președintele Germaniei

Președintele Klaus Iohannis l-a primit la Palatul Cotroceni săptămâna aceasta și pe Frank-Walter Steinmeier, șeful Germaniei. Vizita Președintelui Republicii Federale Germania a avut loc în contextul aniversării a 30 de ani de la semnarea, la 21 aprilie 1992, a Tratatului dintre România și Germania privind cooperarea prietenească și parteneriatul în Europa, document-cadru emblematic al istoriei contemporane a relației bilaterale.

„Am deosebita plăcere de a-l avea ca oaspete în România pe Preşedintele Republicii Federale Germania, domnul Frank-Walter Steinmeier. Consultările noastre de astăzi au confirmat încă o dată că relația bilaterală privilegiată, cu caracter strategic, dintre România și Germania este foarte puternică și are perspective foarte bune, în pofida perioadei actuale dificile, marcate de multiple provocări, mai ales pe plan securitar. Legăturile noastre economice sunt foarte strânse, Germania fiind, de mulți ani, primul partener comercial al României și al treilea investitor în economia românească. Am evocat în cadrul întâlnirii noastre puntea solidă dintre cele două țări, care este reprezentată pe de o parte de comunitatea românească din Germania, pe de cealaltă parte de cea a etnicilor germani din România”, a menționat Klaus Iohannis.

Tot astăzi, pe lângă vizita preşedintelui Lituaniei, Gitanas Nausėda, în România și prima doamnă a SUA, Jill Biden, va ajunge în țara noastră.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *