Prima pagină » Actualitate » Președintele Klaus Iohannis susține o declarație de presă despre proiectul „România educată” – Live Video
Președintele Klaus Iohannis susține o declarație de presă despre proiectul „România educată” - Live Video

Președintele Klaus Iohannis susține o declarație de presă despre proiectul „România educată” – Live Video

07 iul. 2021, 19:01,
BZI.ro, în Actualitate

​​Președintele Klaus Iohannis susține o declarație de presă, după consultările din ultima perioadă pe marginea proiectului „România educată”.

„Am avut în ultimele trei zile la Palatul Cotroceni ultima serie de consultări pentru finalizarea proiectului România Educată și trecerea la implementare. Este cea mai amplă consultare din domeniul educației din perioada postdecembristă. 10.000 de persoane și peste 150 de organizații și instituții au fost direct importante. În urma discuțiilor, au reieșit lucruri importante. Coaliția de guvernare și-a anunțat susținerea pentru proiect. Săptămâna viitoare se va anunța prin memorandum obiectivele pentru România Educată.

Am apreciat deschiderea membrilor Parlamentului pentru a colabora la transpunerea legislativă a proiectului. Educația trebuie să fie baza comună de construcție și să nu mai fie culoare politică. Românii așteaptă consens. Nu mai putem continua așa dacă vrem ca România să avanseze și să se dezvolte. În cel mai scurt timp, se va constitui un grup de lucru transpartinic care va alcătui cadrul legislativ pentru proiect. Parlamentul trebuie să fie un pilon central pentru regândirea educației.

Cu siguranță, procesul de elaborare a durat mult tocmai pentru că mi-am dorit ca în România Educată să se regăsească vocile tuturor care au propuneri relevante. Nu este un secret că în anumite perioade de guvernare educația nu a fost pe agenda politică. Am avut apoi ani electorali intenși, a urmat pandemia cu greutățile, dar și cu lecțiile ei valoroase. Acum avem șansa unei discuții. Am apreciat larga participare a societății civile, majoritatea contribuind de-a lungul timpului la raportul proiectului.

În concluzie, consultările din aceste zile îmi dau încredere să spun că există fereastra de oportunitate necesară. Este momentul să trecem la România Educată și să dăm prioritate educației. Va fi redus abandonul școlar, vor fi dotate zeci de mii de laboratoare, vor fi mobilate zeci de mii de săli de clasă prin PNRR etc. Astfel, proiectul România Educată are un sprijin financiar important, istoric aș spune, de 3,6 miliarde euro. Suplimentar, prin alte fonduri europene, vom finanța cu 400 mil. euro renovarea unităților de învățământ pentru siguranța copiilor și dascălilor.

Revenind la proiect, structura rămâne preponderent aceeași. Menținem clasa pregătitoare și gimnaziul. Creștem autonomia școlilor. Pentru restul școlilor, vom susține noi forme de sprijin. Schimbări față de structura actuală apar la tranzițiile între etapele educaționale. Ne dorim o mai mare flexibilitate și o centrare a educației pe fiecare elev. Asta înseamnă inclusiv valorizarea acelor elemente de profil care individualizează și nu uniformizează. Deși Evaluarea Națională rămâne, am propus ca pe întregul parcurs al sem. II să fie un examen suplimentar de admitere.

Am propus o nouă structură a învățământului secundar superior, unde vor exista licee teoretice, vocaționale și profesionale, care vor conferi acces la examenul de bacalaureat. Se încearcă eliminarea barierelor birocratice. Așadar, pe scurt, eliminăm birocrația. Dacă un elev este de exemplu la un liceu profesional și-și dă seama că nu se regătește acolo și vrea să facă trecerea va putea să se transfere la liceul dorit. Noul bacalaureat, deschis tuturor și bazat pe competențe, este o altă componentă educată a României Educate. Îmi doresc un examen care să poată evalua corect descurcarea absolvenților în viață. Un absolvent de liceu trebuie să înțeleagă problemele climatice sau necesitatea vaccinurilor.

În ceea ce privește funcționarea colegiilor terțiare non-universitare, aș vrea să fac câteva precizări. Această formă de învățământ care funcționează și astăzi nu se substituie învățământului universitar. Mai pe scurt, bacalaureatul rămâne obligatoriu pentru studiile universitare, indiferent de domeniul de studiu. Pe lângă aceste câteva elemente cheie ale viziunii România Educată, proiectul include și ținte concrete, printre care scăderea ratei de abandon școlar până la 10%, reducerea ratei de analfabetism funcțional sau creșterea competențelor digitale de bază.

Cred cu tărie că o Românie puternică este o Românie educată și este nevoie de implicarea tuturor autorităților și forțelor politice pentru a transpune în realitate această viziune”, a declarat Klaus Iohannis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *