Astăzi, 24 noiembrie 2021, la Parlament, se desfășoară ședința comună solemnă, organizată ca dedicare pentru Ziua Națională a României de 1 Decembrie.
Deși printre participanți se află mulți invitați de onoare, aparent președintele României, Klaus Iohannis nu va participa la aceasta și nici Florin Cîțu.
Klaus Iohannis va lipsi de la ședința comună solemnă de la Parlament
Miercuri, în timp ce comisiile de specialitate dau avize miniștrilor din Guvern Ciucă, Senatul și Camera Deputaților se întâlnesc în cadrul unei ședințe comune solemne, ce a fost dedicată Zilei Naționale a României – 1 Decembrie.
Respectiva ședință a început prin intonarea Imnului Național al României iar ședința va fi condusă de vicepreședintele Senatului Alina Gorghiu. În cadrul ședinței, vor fi rostite și alocuțiuni susținute de președinții ambelor Camere legislative dar și de către reprezentanți ai grupurilor parlamentare.
Cu toate astea, atât președintele României, Klaus Iohannis, cât și fostul premier, Florin Cîțu, nu vor participa la această ședință. Afară de aceste nume, alți invitați așteptați sunt membrii Guvernului, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Arhiepiscopul romano-catolic de Bucureşti, Arhiepiscopul Bisericii Greco-Catolice, Prim-rabinul României, preşedinţii Curţii Constituţionale, guvernatorul BNR,Mugur Isărescu și mulți alții.
Miniștrii Guvernului Ciucă sunt audiați. Mai mulți dintre aceștia au primit aviz favorabil
Astăzi, 24 noiembrie 2021, toți miniștrii noului Executiv sunt audiați în vederea obținerii unui aviz, fiind audiați de către o comisie de specialitate din Parlamentul României. Până la această oră, mai mulți dintre aceștia au primit aviz favorabil. După această procedură, comisiile vor urma să elibereze un aviz comun, consultativ iar joi, 25 noiembrie, Guvernul Ciucă va merge împreună cu întreg Cabinetul pentru a primi votul de învestire.
Lista completă a miniștrilor care trebuie să primească aviz pozitiv din partea comisiei de specialitate
Dintre aceștia, 13 miniștrii au primit deja aviz poziti.
Prim-ministru: Nicolae Ciucă
Vicepremier: Kelemen Hunor
Vicepremier: Sorin Grindeanu
Miniștrii PSD
Ministerul Finanțelor: Adrian Câciu
Ministerul Apărării: Vasile Dîncu
Ministerul Transporturilor: Sorin Grindeanu
Ministerul Muncii: Marius Budăi
Ministerul Tineretului și Familiei: Gabriela Firea
Ministerul Culturii: Lucian Romașcanu
Ministerul Economiei: Florin Spătaru
Ministerul Sănătății: Alexandru Rafila
Ministerul Agriculturii: Adrian Chesnoiu
Miniștrii PNL
Ministerul Justiției – Cătălin Predoiu
Ministerul Fondurilor Europene – Dan Vîlceanu
Ministerul Energiei- Virgil Popescu
Ministerul de Interne- Lucian Bode
Ministerul de Externe- Bogdan Aurescu
Ministerul Educației – Sorin Cîmpeanu
Ministerul Digitalizării – Florin Roman
Ministerul IMM-urilor și Turismului – Constantin Cadariu
Miniștrii UDMR
Ministerul Dezvoltării: Cseke Attila
Ministerul Mediului: Tanczos Barna
Ministerul Sportului: Eduard Novak
Nicolae Ciucă a fost desemnat noul premier al României
Ieri, 23 noiembrie 2021, Nicoale Ciucă a fost desemnat de către președintele României, Klaus Iohannis, pentru a fi noul premier al României. După ce vor fi azi audiați toți miniștrii, joi, Guvernul Ciucă va merge în Parlament pentru a primi votul de învestire.
„Este pentru prima dată când în programul de guvernare sumele alocate pentru investiții vor fi în conformitate cu 7% din PIB. PNRR reprezintă axul programului de guvernare și în acest sens, împreună cu echipa guvernamentală suntem obligați și condiționați în același timp să respectăm liniile din PNRR și acele măsuri legislative care ne obligă la procesul de reformă.
O altă măsură este aceea prin care să sprijinim eliminarea decalajului între comunitățile locale și în felul acesta vom pune în aplicare Planul Naţional de Investiţii Anghel Saligny. În momentul acesta are o sumă alocată de aproximativ 50 de miliarde până în anul 2028. (…) Avem ca măsură prioritară legarea regiunilor istorice prin infrastructură rutieră și feroviară și conectarea la coridoarele pan-europene. Pe pachetul de măsuri sociale este pentru prima dată când se mărește indemnizația socială minimă de la 800 de lei la 1.000 de lei. Vor fi indexate pensiile cu aproximativ 10%, pentru pensionarii care beneficiază de o pensie între 1.000 și 1.600 de lei se va asigura în luna ianuarie un ajutor de 1.200 de lei.
Tot în programul de guvernare sunt cuprinse măruri pentru creșterea alocațiilor pentru copii până vârsta de 2 ani la 600 de lei, pentru ceilalți alocația va fi de 243 de lei. Salariul minim brut va crește la 2.550 de lei. De asemenea, pentru persoanele cu dizabilități se va asigura cea de-a 13-a indemnizație”, a declarat Nicolae Ciucă.