Președintele Klaus Iohannis l-a chemat pe premierul Florin Cîțu la Cotroceni. Întâlnirea dintre cei doi va avea loc luni la ora 12.30, la puţin timp după ce, Birourile Permanente din cele două Camere din Parlament se vor reuni pentru a discuta despre moţiunea de cenzură depusă de USR-PLUS și AUR.
Totuşi există probleme cu moţiunea depusă de cele două partide după ce PNL a declarat că va contesta semnăturile strânse.
Klaus Iohannis se va întâlni cu premierul Florin Cîțu pentru a discuta situaţia moţiunii de cenzură
La Palatul Cotroceni, începând cu ora 12.30, Klaus Iohannis a programat o întâlnire cu premierul Florin Cîțu. Contextul este unul dificil, atât pentru premier cât şi pentru PNL. Aceştia vor discuta, probabil, despre moţiunea de cenzură depusă de USR-PLUS-AUR. De altfel, moţiunea va fi analizată de către Birourile Permanente din cele două Camere la ora 12.00. Cele două camere se vor întâlni pentru a stabili calendarul dezbaterii aceştia după ce în precedentele două întâlniri nu a existat cvorum.
De ce a fost chemat Florin Cîțu de către Klaus Iohannis
Programul oficial al președintelui Klaus Iohnnis arată o întâlnire între Florin Cîțu şi acesta. De altfel, programul este intitulat: ”Întâlnire cu Prim-ministrul României, Florin Cîțu, pe tema crizei guvernamentale”.
Conform unor surse politice din anturajul premierului Florin Cîțu, președintele Klaus Iohannis l-a chemat pe premier pentru a discuta despre strategiile viitoare şi scenariile care pot fi luate în calcul în ideea unor moţiuni de cenzură. Președintele Klaus Iohannis este ”100% de partea lui Florin Cîțu, nu se pune problema de altceva”, ne-au precizat sursele noastre.
În acest moment, cele două scenarii de lucru sunt: guvern minoritar sau o împăcare între PNL și USR-PLUS, dar acest al doilea scenariu are șanse mici de reușită.
Moțiunea de cenzură este criticată de cei de la PNL care acuză o posibilă fraudă cu semnături false
Pe de cealaltă parte, în aceste momente moțiunea de cenzură este puternic contestată de cei din PNL. Aceștia acuză o posibilă fraudă în contextul în care, spun ei, sunt mai multe semnături false. În acest sens, liderii liberali au cerut înființarea unei comisii de anchetă pentru a verifica fiecare semnătură în parte.
Marcel Ciolacu a anunțat că, dacă moțiunea inițiată de USR-PLUS și AUR nu va intra la vot în Parlament, social democrații vor întocmi o altă moțiune de cenzură și îi va invita pe cei din USR-PLUS și AUR să vină să o negocieze. USR-PLUS nu și-ar dori o asociere cu PSD din prisma faptului că o eventuală moțiune de cenzură inițiată de cei din urmă ar fi una extrem de critică la adresa miniștrilor USR-PLUS din Guvernul Cîțu.
”Dacă moțiunea alianței USR AUR nu ajunge la vot în plen suntem dispuși să vorbim cu USR și AUR, să convenim un text al moțiunii, să semneze moțiunea pentru a avea cele 234 de voturi și în 10 minute o depunem. Guvernul Cîțu trebuie să plece”, a declarat Marcel Ciolacu.
Conflictul dintre USR-PLUS și PNL a început în momentul în care premierul Florin Cîțu a dorit să introducă, pe ordinea de zi a Guvernului, proiectul Anghel Saligny. În cele din urmă, şedinţa s-a suspendat iar USR-PLUS a declarat că va ieși de la guvernare dacă proiectul va fi avizat. De altfel, după ce a început scandalul, premierul Florin Cîțu l-a demis pe ministrul Justiţiei, Stelian Ion, iar Lucian Bode a venit interimar.