Prima pagină » Actualitate » Preşedintele Klaus Iohannis, despre întârzirea livrării vaccinurilor produse de AstraZeneca
Preşedintele Klaus Iohannis, despre întârzirea livrării vaccinurilor produse de AstraZeneca

Preşedintele Klaus Iohannis, despre întârzirea livrării vaccinurilor produse de AstraZeneca

22 apr. 2021, 14:59,
Elena Nicoleta Bujor, în Actualitate

Klaus Werner Iohannis, preşedintele României, a fost interpelat, joi, 22 aprilie 2021, dacă România se va alătura grupului de state care va da în judecată compania AstraZeneca pentru întârzierea livrării vaccinului împotriva Covid-19 în Uniunea Europeană.

„Despre AstraZeneca, contractele au fost făcute de către Comisie (n.r. – Comisia Europeană) şi în consecinţă, vom vedea cum se poate structura cel mai bine acest demers. Este evident dezamăgitor că s-a făcut o contractare care nu s-a respectat de către furnizor. Lucrurile nu pot fi trecute cu vederea, pur şi simplu”, a declarat, joi, preşedintele Klaus Iohannis.

Comisia Europeană se pregăteşte să dea în judecată AstraZeneca

Comisia Europeană are în vedere în momentul de faţă să deschidă un proces împotriva producătorului de vaccinuri AstraZeneca, a relatat miercuri seară, 21 aprilie 2021, publicaţia Politico, citând cinci diplomaţi din Uniunea Europeană, rămaşi sub protecţia anonimatului, potrivit Reuters.

La o întâlnire a ambasadorilor care a avut loc miercuri, majoritatea statelor din UE au menţionat faptul că vor sprijini darea în judecată a companiei în urma plângerilor că nu a livrat dozele de vaccin promise blocului comunitar.

Scopul acestei proceduri judiciare este de a obliga AstraZeneca să livreze dozele stabilite prin contractul său cu UE, a mai scris Politico, citând un diplomat.

Comisia Europeană nu mai dorește prelungirea contractului de livrare a vaccinului AstraZeneca

Un nou scandal a izbucnit în Uniunea Europeană după ce Comisia Europeană a transmis faptul că nu mai dorește prelungirea contractului de livrare a vaccinului dezvoltat de compania AstraZeneca. Comisarul european Thierry Breton a precizat că acest lucru este cauzat de faptul că livrarea vaccinului produs de Universitatea Oxford are întârzieri mari care nu mai sunt acceptate.

Întârzierile au avut loc încă de la începutul anului 2021 iar, potrivit declarației comisarului prioritatea Uniunii Europene este livrarea la timp a vaccinurilor anti-SARS-COV-2.

”Suntem pragmatici. Prioritatea mea, în calitate de însărcinat cu vaccinurile este ca cei cu care încheiem contracte să livreze la timp, eventual mai mult”, a declarat Thierry Breton, comisar european, într-un interviu acordat duminică BFMTV.

Au fost livrate doar 30 de milioane de doze anti-Covid-19 dintr-un total de 120 de milioane

În continuarea interviului, comisarul european a spus că, dintr-un total de 120 de milioane de doze comandate în trimestrul I, în Uniunea Europeană au ajuns doar 30 de milioane. Totodată, dintr-un total de 180 de milioane de doze comandată în trimestrul II au fost livrate doar 70 de milioane.

”Noi am comandat 120 de milioane de doze în primul trimestru şi 180 de milioane în trimestrul doi. În primul trimestru, ei (laboratorul AstraZeneca) au livrat doar 30 de milioane, ceea ce a creat problemele pe are toată lumea le-a văzut” şi ”au livrat doar 70 de milioane în trimestru doi”, a precizat comisarul europan.

Thierry Breton sugerează că actualul contract, care ”se încheie la 30 iunie”, ar putea să nu fie prelungit.

”Nimic nu este definitiv, vom continua să discutăm”, a anunţat însă Thierry Breton.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *