Prima pagină » Actualitate » Preşedintele Klaus Iohannis, declarații la Palatul Cotroceni după ședința cu Marcel Vela și Raed Arafat: „Nu caut vinovați, îi cunosc și îi arăt cu degetul. Cine nu respectă regulile, va suporta consecințele” – LIVE VIDEO/ TEXT
Preşedintele Klaus Iohannis, declarații la Palatul Cotroceni după ședința cu Marcel Vela și Raed Arafat: „Nu caut vinovați, îi cunosc și îi arăt cu degetul. Cine nu respectă regulile, va suporta consecințele” - LIVE VIDEO/ TEXT

Preşedintele Klaus Iohannis, declarații la Palatul Cotroceni după ședința cu Marcel Vela și Raed Arafat: „Nu caut vinovați, îi cunosc și îi arăt cu degetul. Cine nu respectă regulile, va suporta consecințele” – LIVE VIDEO/ TEXT

30 iul. 2020, 15:04,
Elena Nicoleta Bujor, în Actualitate

Președintele Klaus Iohannis a făcut primele declarații de presă joi, 30 iulie 2020, la Palatul Cotroceni, după întâlnirea cu ministrul Marcel Vela și secretarii de stat Raed Arafat și Bogdan Despescu.

Klaus Iohannis acuză PSD pentru creșterea numărului cazurilor de Covid-19

Într-o declarație de presă susținută joi, 30 iulie 2020, președintele României afirmă că la începutul acestei pandemii, lucrurile au mers destul de bine pentru că autoritățile și Guvernul au gestionat bine pandemia. Klaus Iohannis menționează că el nu caută vinovați, ci îi cunoaște și îi arată cu degetul.

„La început, lucrurile au mers foarte bine. Pandemia a fost gestionată bine de Guvern, de autorități. Dar această situație nu a convenit PSD. (…) PSD controlează încă majorități în Parlament. De exemplu, cu UDMR. Sigur după ce i-am criticat aseară, PSD a fost nervos şi m-a acuzat că eu caut vinovaţi. Nu caut vinovaţi, îi cunosc şi îi arăt cu degetul şi o să-i arăt şi astăzi, pe voi.”, a declarat Klaus Iohannis.

Legea privind izolarea și carantinarea

Șeful statului face o comparație a numărului cazurilor de persoane infectate, precizând că în data de 25 iunie 2020 erau 400 de cazuri noi, pe când astăzi cifrele arată peste 1.300. Guvernul în urmă cu câteva săptămâni a depus o inițiativă privind izolarea și carantinarea persoanelor infectate cu noul coronavirus. Această inițiativă a fost aprobată abia după două săptămâni, timp în care mulți oameni bolnavi au fost externați din spitalele Covid-19.

„Câteva date, în dată de 25 iunie CCR stabileşte că anumite articole sunt neconstituţionale. În aceeaşi zi am avut 400 de cazuri noi. În 2 iulie CCR motivează această decizie, am avut 450 de cazuri, 20 de decese. Guvernul nu a putut în această perioadă să vină cu o nouă iniţiativa, ca şi decizia şi argumentaţia să fie preluată în noua formă legislativă. În patru zile, în 6 iulie, Guvernul depune nouă iniţiativa, privind izolarea şi carantinarea. Am avut 250 de cazuri atunci şi 18 decese.

După care ce vedem? PSD trage de timp. Această lege putea trece rapid prin Parlament. Se dezbate timp de 2 săptămâni în care pacienţi bolnavi pleacă acasă. Rezultatul putem să-l citim astăzi. În 18 iulie ajunge legea la mine, o promulg şi o public, 889 de cazuri. Un zidar nu poate construi o casă fără mortar, un Guvern nu poate să lucreze fără lege. Guvernului i s-au luat din mâna legile timp de aproape 3 săptămâni. Nu a putut să gestioneze criza aşa cum s-a putut. De ce a făcut PSD acest gest de un cinism neimaginabil?

Explicaţia este simplă: PSD nemulţumit de reuşitele PNL a vrut să creeze o criză sanitară pentru că la sfârşit să vină şi să critice Guvernul pentru măsuri care nu au putut fi luate. Ce să mai spui? Pentru PSD nu contează că mii de români s-au îmbolnăvit.”, a transmis Klaus Iohannis, joi, la Palatul Cotroceni.

90% dintre cetățeni respectă regulile impuse

Totodată, președintele României a conchis spunând că autoritățile vor gestiona această criză și că studiile arată că 90% dintre cetățeni respectă normele impuse, și anume, purtarea măștii de protecție, distanțarea socială, etc. Astfel, este obligatoriu ca toate persoanele să respecte normele. Cei care nu vor respecta, vor fi amendați.

„Suntem în această situaţie, un număr în creştere de persoane bolnave. Autorităţile responsabile suntem hotărâţi să gestionăm această formă de criză. Astăzi, am avut o discuţie foarte aplicată. Am convenit că este momentul să fim extrem de ferm de aplicaţi.

Toate studiile sociologice arată că 90% dintre voi respecta normele, poartă mască şi păstrează distanţa. Marea majoritate dintre voi aţi înţeles că avem nevoie de disciplină. Cei care nu au înţeles vor fi amendaţi. Este obligatoriu că toţi să respecte normele ca să putem stăpâni această boală şi pandemie. Ştim ce avem de făcut. Avem peste 800 de paturi la Terapie Intensivă. Avem jumătate de paturi sunt ocupate.”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *