Prima pagină » Actualitate » Președintele Klaus Iohannis, declarații despre criza din Educație: „Avem nevoie de o reformă profundă a sistemului” – LIVE VIDEO
Președintele Klaus Iohannis, declarații despre criza din Educație: „Avem nevoie de o reformă profundă a sistemului” - LIVE VIDEO

Președintele Klaus Iohannis, declarații despre criza din Educație: „Avem nevoie de o reformă profundă a sistemului” – LIVE VIDEO

03 oct. 2022, 10:16, 2 ,
în Actualitate

Președintele României, Klaus Werner Iohannis, face declarații astăzi, 3 octombrie 2022, despre criza actuală din Educație, la deschiderea noului an universitar 2022-2023 la Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu din București. De asemenea, șeful de la Cotroceni a menționat că învățământul din țara noastră are nevoie de o reformă totală.

„Coincidenţa face că tot astăzi 3 octombrie să fie sărbătorită şi Ziua Mondială a Arhitecturii. Anul acesta se împlinesc 130 de ani de la înfiinţarea primei universităţi de arhitectură din România. Arhitecţii au ilustrat capacitatea creatoare şi angajamentul european al societăţii noastre în perioada de după Marea Unire. Arhitectură nu a scăpat de presiunea ideologie, de abuzuri şi de prigoană comunismului. Este remarcabil procesul în care v-aţi angrenat. Apreciez în mod deosebit contribuţia valoroasă ce aţi adus-o în prezent în investiţii în infrastructura publică”, a transmis președintele României.

Klaus Iohannis, despre criza din Educație: „Toleranță zero pentru plagiat”

În continuarea declarației sale, președintele României a dorit să-și exprime tolerenața zero față de cazurile de plagiat din sistemul de învățământ. Vă aducem aminte că recent, ministrul Educației, prof. univ. dr. Sorin Mihai Cîmpeanu și-a dat demisia din funcție după ce a fost acuzat de plagiat.

„Dacă actul de creaţie este fructul libertăţii, educaţia este rădăcina din care această creşte şi dă naştere unei societăţi cu oameni verticali. Sunt convins că avem nevoie de o reforma profundă a sistemului educaţional pentru a-l adapta nevoilor secolului 21. Îmi doresc o paradigmă radicală în garantarea eticii în viaţa academică. Pentru aceasta avem nevoie de tolerență zero în privinţa plagiatului. Miza este credibilitatea învăţământului superior, dar şi viitorul nostru ca societate democratică. Obţinerea unei diplome academice reprezintă o onoare şi este condiţionată de un merit real. O Românie educată vă trebuie să fie o Românie corectă, fără excepţie.

Apreciez atitudinea universităţii vizavi de fraudare. România Educată este un proiect important, învăţământul de calitate are impact asupra vieţii de zi cu zi. Localităţile în care ne place să trăim, unităţile de învăţământ pe care arhitecţii le proiectează contribuie la dezvoltarea simţului civic. Avem oportunitatea de a coopera cu estul Europei pentru a creşte fondurile de cercetare. Mobilitatea academică este o expresie a internaţionalizării învăţământului superior. Pentru că în curând va fi Ziua Educaţiei vreau să urez la mulţi ani tuturor celor care fac parte din acest sistem”, a transmis președintele Klaus Iohannis.

Nu în ultimul rând, președintele a transmis un mesaj tuturor studenților care au optat pentru Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București.

„Aţi optat să vă pregătiţi pentru o profesie unică, aceea de a nobilă lumea prin frumos şi creativitate. Anii facultăţi nu sunt uşori, dar voi aveţi marele atuu de a fi student într-un mediu democratic. Lucrurile nu au stat întotdeauna aşa. Înaintaşii voştri au suferit pentru convingerile lor. Dar nici în acele momente grele nu şi-au pierdut credinţa”, a mai spus președintele.

Astfel, Klaus Iohannis a menționat că în momentul de față există o criză în Educație, însă totul poate fi rezolvat cu o reformă. La scurt timp după, fostul ministru al Educației și-a motivat decizia în ceea ce privește demisia sa.

Comentarii
  • Smekeru de karton cu haini di firma

    Toleranță zero pentru plagiat”
    Adica pentru ciuca batailor ?
    Avem nevoie de o reformă proFUND a sistemului”

  • Joianis acum e blonda de la Cotroceni !

    Si asa era dadala-dadala, acum e si blonda !

    Sa se rujeze ca Gheorghita Doua Organe, ca e in trend…

    Vad ca sa luat de la Macron si Maimutza lui, de la Poponel Zelensky, Kamalu Haris…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală - pdf
06 septembrie 2024
06 septembrie 2024