Prima pagină » Actualitate » Președintele Iohannis a promulgat legea care prevede eliberarea cazierului judiciar și în format electronic
Președintele Iohannis a promulgat legea care prevede eliberarea cazierului judiciar și în format electronic

Președintele Iohannis a promulgat legea care prevede eliberarea cazierului judiciar și în format electronic

03 ian. 2023, 16:34,
în Actualitate

Cazierul judiciar va putea fi obținut de acum și în format electronic, potrivit legii adoptată de Parlament și promulgată, marți, 3 ianuarie, de președintele Klaus Iohannis.

”La solicitarea persoanelor fizice sau juridice, în urma consemnării opţiunii în cererea-tip, certificatul de cazier judiciar se eliberează gratuit şi în formă electronică.

Certificatele de cazier judiciar eliberate în formă electronică sunt semnate cu semnătură electronică calificată şi sunt asimilate înscrisurilor autentice”, se menționează în lege.

Astfel, în termen de șase luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi, prin ordin comun al ministrului afacerilor interne şi al ministrului cercetării, inovării şi digitalizării, sunt stabilite procedurile pentru eliberarea în formă electronică a cazierului judiciar.

Legea a fost adoptată în data de 7 decembrie de Camera Deputaților, cu 250 de voturi ”pentru”, două ”contra” și două abțineri.

Cazierul judiciar în format online

Așadar, în luna noiembrie 2022, pentru a putea diminua eforturile cetăţenilor în ceea ce priveşte procurarea documentelor, Senatul a adoptat legea potrivit căreia cazierul judiciar ar urma să fie eliberat şi în format online. Proiectul de lege a fost adoptat luni, 07 noiembrie 2022.

Proiectul de lege aprobat are ca obiect de reglementare completarea art. 28 din Legea nr. 290/2004, în urma căreia se va produce o simplificare a procedurii prin care vor putea fi obţinute documentele în cauză. În cadrul şedinţei, Senatul a făcut o serie de precizări în ceea ce priveşte modalitatea prin care se va desfăşura eliberarea cazierului. Potrivit Senatului, eliberarea documentului va fi complet gratuită atât în format fizic, cât şi în format digital.

”Având în vedere numărul mare de caziere judiciare eliberate anual, considerăm oportună o modificare legislativă adusă Legii cazierului judiciar în sensul că și eliberarea, și nu doar cererea de eliberare a certificatului de cazier judiciar, să se poată facă în sistem electronic. Certificatul de cazier judiciar se eliberează gratuit şi în formă electronică”, a declarat Senatul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`