Prima pagină » International » Preşedintele Hondurasului are COVID-19. Anunțul a fost făcut în direct la o televiziune locală
Preşedintele Hondurasului are COVID-19. Anunțul a fost făcut în direct la o televiziune locală

Preşedintele Hondurasului are COVID-19. Anunțul a fost făcut în direct la o televiziune locală

17 iun. 2020, 13:46,
Cristian Zavastin, în International

Preşedintele Hondurasului are COVID-19. Juan Orlando Hernandez a anunţat în direct, la o televiziune locală, că a fost diagnosticat cu infecţie cu noul coronavirus. Acesta se află sub tratament şi va lucra de la distanţă, scrie Reuters.

„Ca preşedinte al ţării şi cetăţean responsabil, vreau să vă comunic că, în timpul weekendului, am început să simt un oarecare disconfort şi astăzi am fost diagnosticat ca fiind infectat cu COVID-19“, a declarat Hernandez marţi seară, într-un discurs televizat.

Împreună cu preşedintele, au mai fost diagnosticaţi cu coronavirus soţia acestuia şi doi dintre colaboratori.

„Medicii au recomandat odihnă, dar voi continua să lucrez de la distanţă şi prin colaboratorii mei“, a mai spus Hernandez.

Preşedintele Hondurasului are COVID-19: Va sta în izolare

Șeful statului Honduras va sta în izolare, sub observaţie, urmând să se decidă unde va continua tratamentul la recomandarea medicilor săi, a informat guvernul printr-un comunicat. Soţia şefului statului, Ana Garcia de Hernandez, este asimptomatică şi va sta în autoizolare acasă, potrivit aceleiași surse.

Autorităţile din Honduras au raportat până acum 9.656 de cazuri de infectare cu coronavirus şi 330 de decese.

În Honduras, ţara este ”la un pas de prăbuşirea sistemului spitalicesc”, după cum a atras atenţia profesorul Marco Tulio Medina de la Universitatea Naţională, citat de AFP.

”Nici în cele mai urâte coşmaruri ale mele nu am crezut că voi trăi aşa ceva”, a declarat Nora Maradiaga, director al Spitalului Torax, într-un interviu acordat postului TV local HCH. 69 de pacienţi infectaţi cu noul coronavirus internaţi în această unitatea sa au decedat.

Acuzate că ar fi gestionat greşit criza sanitară sau că nu ar fi acţionat din timp, guvernele s-au trezit pe banca acuzaţilor în întreaga lume, notează AFP.

Legături cu traficul de droguri

Hernández este un președinte ”profund controversat”, conform Washington Post. A fost ținta protestelor de anul anul trecut, conduse de profesorii și medicii supărați de reducerile finanțării guvernamentale pentru sistemele de învățământ și sănătate.

El a mai fost acuzat de legături cu cartelurile de droguri. Fratele lui Hernández, Tony, fost congresman hondurian, a fost condamnat anul trecut la tribunalul SUA pentru trafic de cocaină. În timpul acelui proces, procurorii americani au susținut că actualul președinte a luat mită de un milion de dolari în 2013 de la Joaquín ”El Chapo” Guzmán.

În aprilie, procurorii americani au susținut că fostul șef al poliției naționale, Juan Carlos Bonilla, a coordonat expedierea de tone de cocaină în numele lui Hernández și al fratelui său.

Soția președintelui Ucrainei, internată în spital din cauza COVID-19

Soția președintelui Ucrainei, Olena Zelenska, a fost spitalizată după ce s-a infectat cu coronavirus, dar starea ei este stabilă, a comunicat marţi preşedinţia de la Kiev. Administrația prezidențială a mai comunicat că rezultatele celor mai recente teste ale preşedintelui Volodimir Zelenski şi copiilor cuplului au fost negative.

Olena Zelenska, în vârstă de 42 de ani, a anunţat vineri pe Facebook că a fost testată pozitiv la noul coronavirus, precizând că testele restului familiei au ieşit negative.

Preşedintele Volodimir Zelenski şi-a anulat ulterior toate întâlnirile şi vizitele.

„Diagnosticul actual al Olenei Zelenska este COVID-19 – pneumonie polisegmentară bilaterală de severitate moderată. Ea nu necesită aport de oxigen. Starea sa este stabilă”, se precizează în comunicatul preşedinţiei.

Olena Zelenska se află în izolare şi sub supraveghere medicală, adaugă sursa citată.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *