Prima pagină » International » Președintele Franței și președintele Rusiei, conversație telefonică privind criza din Ucraina
Președintele Franței și președintele Rusiei, conversație telefonică privind criza din Ucraina

Președintele Franței și președintele Rusiei, conversație telefonică privind criza din Ucraina

31 ian. 2022, 22:30,
în International

Emmanuel Macron, președintele Franței și Vladimir Putin, președintele Rusiei, au vorbit luni la telefon pentru a doua oară într-un interval de 4 zile, pentru a discuta despre criza din Ucraina. Ulterior, statele au confirmat, prin comunicate, conversația telefonică.

„Schimbul de opinii a continuat cu privire la situația din jurul Ucrainei și la chestiunile legate de cererile Rusiei a garanțiilor de securitate pe termen lung și stabilite legal”, a spus președinția rusă într-un comunicat.

Potrivit statului rus, Vladimir Putin „a evocat încă o dată în detaliu abordările principiale ale acestor probleme”.

După ce au vorbit și vineri, cei doi lideri au convenit să continue conversațiile telefonice, dar și să studieze posibilitatea de a se întâlni personal.

„Acest schimb are loc în urma conversațiilor președintelui Republicii cu omologii săi ruși și ucraineni de vineri, 28 ianuarie și se înscrie în aceeași logică de detensionare”, a spus la rândul său președinția franceză în urma apelului telefonic.

Potrivit publicațiilor internaționale, cei doi președinți „salută progresul pozitiv în formatul Normandia”. Formatul Normandia reprezintă un fond existent de discuții, care reunește Rusia, Ucraina, Germania și Franța pentru a soluționa conflictul din estul Ucrainei.

Conflictul dintre Rusia și Ucraina

Moscova este acuzată de la sfârșitul anului 2021 că a adunat 100.000 de soldați la granița cu Ucraina, în scopul pregătirii unui atac armat. Pentru a controla acțiunile Rusiei, SUA și Regatul Unit au lansat amenințarea cu noi sancțiuni împotriva statului rus.

În prezent, Rusia neagă în continuare orice plan în direcția unui atac, cerând în paralel garanții în formă scrisă pentru securitatea sa, inclusiv respingerea aderării Ucrainei la NATO și încetarea întăririi militare a Alianței Atlantice în Est.

Solicitările Rusiei au fost respinse de către Statele Unite în urmă cu o săptămână, printr-un răspuns scris și trimis la Moscova. Kremlinul a răspuns, comunicând că ia în considerare reacția sa.

Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite (UNSC) a discutat situația de la granița Ucrainei

Temerile că Rusia va invada Ucraina au condus la prima întrunire de la Organizația Națiunilor Unite (ONU), unde oficialii americani și ruși vorbesc despre ceea ce se întâmplă între cele două state.

Ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a declarat că acțiunile Rusiei ar putea avea consecințe pe scară largă.

„Agresiunea de astăzi a Rusiei nu amenință doar Ucraina. Nu amenință doar Europa. Amenință ordinea internațională pe care acest organism este însărcinat să o mențină”, ​​a spus ea.

De asemenea, aceasta a completat, explicând că este absolut necesar pentru Consiliu să abordeze riscurile pe care le prezintă comportamentul agresiv și destabilizator al Rusiei la nivelul întregului glob.

Ambasadorul a subliniat impactul asupra celor care suferă deja din cauza invaziei Rusiei in estul Ucrainei, unde conflictul a provocat deja peste 14.000 de decese în rândul ucrainenilor.

În contextul izbucnirii unui posibil atac armat al Rusiei, Statele Unite colaborează cu Uniunea Europeană, inclusiv în scopul furnizării suplimentare a necesarului de gaze naturale la nivelul țărilor europene.

Consiliul este alcătuit din 15 membri, fiecare dintre aceştia având câte un vot. Acesta este responsabil „pentru menținerea păcii și securității internaționale”, potrivit site-ului ONU. Fiecare stat membru al ONU trebuie să respecte deciziile consiliului.

Cursă nebună pentru achiziția de apartamente noi, indiferent de preț

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`