Prima pagină » Actualitate » Preşedintele Emiratelor Arabe Unite a discutat cu premierul Nicolae Ciucă despre aprovizionarea cu petrol şi gaze naturale

Preşedintele Emiratelor Arabe Unite a discutat cu premierul Nicolae Ciucă despre aprovizionarea cu petrol şi gaze naturale

22 iun. 2022, 09:44,
BZI.ro, în Actualitate

Şeicul Mohamed bin Zayed Al Nahyan, preşedintele Emiratelor Arabe Unite (EAU), a discutat cu premierul României, Nicolae Ionel Ciucă. Dialogul a fost purtat pe tema aprovizionării cu petrol şi gaze naturale, în contextul situaţiei actuale din zona Marii Negre.

Reamintim faptul că prim-ministrul a fost într-o vizită de lucru în Emiratele Arabe Unite pe 20 şi 21 iunie 2022.

Preşedintele Emiratelor Arabe Unite a purtat discuţii cu premierul Nicolae Ciucă

Conform unui comunicat transmis miercuri, 22 iunie 2022, de Guvern, premierul Nicolae Ciucă a efectuat pe 20 şi 21 iunie, o vizită de lucru în Emiratele Arabe Unite, ocazie cu care a avut o întrevedere, la Abu Dhabi, cu şeicul Mohamed bin Zayed Al Nahyan, preşedintele EAU, dar şi cu şeicul Mohammed bin Rashid Al Maktoum, vicepreşedintele şi prim-ministrul EAU.

Printre subiectele abordate s-au regăsit: dezvoltarea şi consolidarea dialogului bilateral la nivel politic, economic şi sectorial între cele două state. În cadrul întrevederii, au mai fost atinse subiecte importante şi prioritare pentru Emiratele Arabe Unite şi pentru România, dar şi noţiuni de interes regional şi internaţional, precizează sursa citată.

Principalele teme au vizat proiecte în domeniul energiei, infrastructurii portuare, agriculturii şi IT.

Tot în comunicatul remis se arata că dialogul a stabilit „reperele concrete” în ceea ce priveşte soluţiile referitoare la diversificarea resurselor de aprovizionare cu petrol şi gaze, în contextul situaţiei tensionate din regiunea Mării Negre şi al embargoului european faţă de livrările ruseşti de petrol şi produse petroliere. Mai mult decât atât, au fost abordate şi oportunităţile de investiţii în România în domeniul energiei regenerabile, atât off-shore, cât şi on-shore.

Cine a făcut parte din delegaţia oficială

Important de precizat este faptul că vizită a precedat cea de-a doua sesiune a Comisiei de cooperare între Guvernul României şi Guvernul Emiratelor Arabe Unite care are loc în perioada 21-22 iunie.

Din delegaţia oficială care l-a însoţit pe premierul Nicolae Ciucă în Emiratele Arabe Unite au făcut parte Sorin Grindeanu, viceprim-ministru, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Virgil Popescu, ministrul Energiei, Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, reprezentanţii Cancelariei Prim-ministrului, Paula Cristea, director, Cabinetul prim-ministrului, Iulian Chifu, consilier de stat, şi Dan Carbunaru, secretar de stat, purtător de cuvânt al Guvernului.

Nicolae Ciucă, vizită oficială la Kiev

Reamintim faptul că premierul României a fost într-o vizită oficială la Kiev, Ucraina, la finalul lunii aprilie. În acest context, președintele Volodimir Zelenski a făcut o declarație prin care i-a mulțumit pentru discuții.

“Premierul României a făcut o vizită la Kiev. I-am mulţumit pentru susţinerea politică şi pentru apărare. Am discutat nu doar despre cooperarea bilaterală dintre statele noastre şi activitatea comună pentru protejarea libertăţii în Europa, dar şi despre cooperarea la nivelul UE. Împreună cu România, împărtăşim o viziune comună asupra perspectivelor şi ameninţărilor la adresa unităţii europene, în special în regiunea Mării Negre. Am convenit să muncim împreună şi mai mult pentru a asigura securitatea în regiunea noastră”, a spus Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, imediat după întrevederea cu premierul României.

Nicolae Ciucă pe lângă discuțiile cu preşedintele Emiratelor Arabe Unite a avut întrevederi și cu alți oficiali de rang înalt.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *