Prima pagină » Actualitate » Preşedintele Elveţiei, vizită oficială amânată în România

Preşedintele Elveţiei, vizită oficială amânată în România

03 nov. 2022, 12:33,
BZI.ro, în Actualitate

Preşedintele Elveţiei, Ignazio Cassis şi-a amânat vizită oficială în România, care era programată pentru data de 3 noiembrie 2022. Motivul amânării venirii în România ar fi programul nepravăzut şi imposibil de amânat.

Astăzi, 3 noiembrie 2022, preşedintele Confederației Elveţiene trebuia să aibă întrevederi cu preşedintele Klaus Iohannis, premierul Nicolae Ciucă, preşedinţii Camerei Deputaţilor şi Senatului şi Custodele Coroanei, Margareta şi principele Radu.

Preşedintele Elveţiei, vizită amânată în România

Anunţul a făcut făcut de Ambasada Elveţiei la Bucureşti, pe pagina de facebook. Potrivit instituţiei, cei doi preşedinţi vor găsi o dată alternativaă pentru a recupera întâlnirile programate.

„Președintele Cassis și Președintele Klaus Iohannis vor încerca acum împreună să găsească o dată alternativă în timp util pentru a recupera întâlnirile planificate și pentru a aprofunda în continuare bunele relații bilaterale dintre cele două țări la cel mai înalt nivel. România este cel mai important partener comercial al Elveției în Europa de Sud-Est. Există numeroase cooperări, în special în domeniile educației, cercetării și inovării. Cele două țări au colaborat deja în mai multe domenii tematice în cadrul primei contribuții elvețiene. Cooperarea strânsă care a fost stabilită a avut un impact pozitiv asupra relațiilor bilaterale”, a declarat Ambasada Elveției la București.

Potrivit administraţiei prezidenţiale de la București, cei doi preşedinţi urmau să discute şi să analizeze propuneri de consolidare a relaţiei bilaterale şi a cooperării economice, cu accent pe stimularea investiţiilor şi pe identificarea unor noi domenii de colaborare.

Cu ocazia vizitei, ar fi trebuit să aibă loc și semnarea acordului-cadru româno-elvețian prin care ar fi trebuit să fie operaţionalizată cea de-a doua tranșa financiară pentru reducerea disparităţilor economice şi sociale în cadrul UE.

„Semnarea planificată a acordului pentru punerea în aplicare a celei de-a doua contribuții elvețiene ar trebui să aibă loc, de asemenea, în viitorul apropiat. Prin această a doua contribuție elvețiană pentru anumite state membre ale UE, Elveția face investiții în securitatea, stabilitatea și prosperitatea în Europa.

În cadrul acordului, Elveția va oferi 221,5 milioane de franci elvețieni pentru finanțarea diferitelor proiecte în România până în 2029. Experți din ambele țări vor participa la implementarea programului, care se axează pe incluziune socială, dezvoltare economică, consolidarea sistemului judiciar și promovarea eficienței și sustenabilității energetice”, a transmis Ambasada Elveției la București.

Klaus Iohannis, preşedintele României, întâlnire cu omologul elveţian

Vă aducem aminte că Președintele României, Klaus Werner Iohannis, a avut o vizită oficială în Elveția anul trecut. Printre subiectele de pe agenda convorbirilor celor doi preşedinţi s-a aflat consolidarea relaţiei bilaterale, inclusiv a cooperării economice, cu accent pe domeniul investiţiilor, Elveţia ocupând locul 10 în clasamentul investitorilor din România, precum şi a cooperării sectoriale. Atunci, șeful statului a transmis aprecierea deosebită pentru consistența investițiilor elvețiene în România atât ca pondere, cât și ca valoare adăugată.

Atât autoritățile române, cât și cele elvețiene sunt preocupate de a economisi energie în această iarnă, în contextul creșterilor de prețuri. De exemplu, Simonetta Sommaruga, ministrul Energiei din Elveția, a publicat, anterior, unele măsuri de a economisi energie în această iarnă, printre care se include și recomandarea dușului în doi pentru a mai scuti din apă și din resursele energetice.

Totuși, Ambasada Elveţiei a mai subliniat că, în timpul apropiat, se va stabili o altă dată  pentru vizita oficială a președintelui Elveției și pentru semnarea acordului- cadru româno-elvețian.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *