Președintele din Sri Lanka spune că i-a cerut rusului Vladimir Putin să-și ajute națiunea care nu are numerar să importe combustibil, deoarece se confruntă cu cea mai gravă criză economică de la independența de Marea Britanie în 1948.
Recent, autoritățile au anunțat faptul că țara mai are stocuri de benzină doar pentru o singură zi. Acest lucru înseamnă automat un colaps extraordinar pentru că viitorul transport de benzină ar putea ajunge în țară peste minim 2 săptămâni.
Sri Lanka cere ajutor de la Vladimir Putin
Gotabaya Rajapaksa, președintele din Sri Lanka a spus că „a avut o discuție foarte productivă” cu Vladimir Putin. Vine după ce ministrul energiei din Sri Lanka a avertizat în weekend că țara ar putea rămâne în curând fără benzină. Miercuri, sute de oameni au ieșit pe străzile capitalei Colombo pentru a protesta împotriva guvernului.
„Am solicitat o ofertă de sprijin pentru credit pentru a importa combustibil”, a scris Rajapaksa pe Twitter, referindu-se la conversația sa cu liderul rus.
Rajapaksa a mai spus că „a făcut cu umilință o solicitare” pentru reluarea zborurilor între Moscova și Colombo, după ce transportatorul rusesc Aeroflot a suspendat luna trecută serviciile.
„Am convenit în unanimitate că întărirea relațiilor bilaterale în sectoare precum turismul, comerțul și cultură a fost esențială pentru consolidarea prieteniei pe care o împărtășesc cele două națiuni”, a adăugat el.
1/2
Had a very productive telecon with the #Russia President, Vladimir Putin. While thanking him for all the support extended by his gvt to overcome the challenges of the past, I requested an offer of credit support to import fuel to #lka in defeating the current econ challenges.— Gotabaya Rajapaksa (@GotabayaR) July 6, 2022
Țara a achiziționat deja petrol de la Rusia în ultimele luni pentru a ajuta la consolidarea aprovizionării cu combustibil în timpul crizei, iar guvernul a semnalat că este dispus să cumpere mai mult de la țara bogată în energie. Încercările lui Rajapaksa de a rezolva cea mai gravă criză economică din Sri Lanka din mai bine de 70 de ani, inclusiv asigurarea sprijinului financiar din partea Indiei și Chinei, nu au reușit până acum să pună capăt săptămânilor de penurie de combustibil, energie electrică, alimente și alte articole esențiale.
Autoritățile din Sri Lanka au suspendat vânzările de benzină
Săptămâna trecută, autoritățile au suspendat vânzările de benzină și motorină pentru vehiculele neesențiale, în încercarea de a-și păstra stocurile de combustibil în scădere Joi, Banca Centrală a Sri Lanka și-a majorat ratele cheie ale dobânzilor cu un punct procentual pentru a face față creșterii costului vieții din țară. Rata creditului a fost majorată la 15,5%, în timp ce rata depozitelor a fost majorată la 14,5%, cea mai mare din ultimii 21 de ani. Acesta vine în momentul în care inflația anuală a atins un nivel record de 54,6% în iunie, deoarece costul alimentelor a crescut cu peste 80%. Recent, oficialii au declarat că Sri Lanka este în faliment.
Sute de protestatari s-au adunat cu o zi mai devreme, miercuri, lângă clădirea parlamentului din Colombo, în timp ce au lansat ceea ce ei au numit „impulsul final” pentru înlăturarea guvernului lui Rajapaksa.
Săptămâna aceasta, Regatul Unit a reintrodus sfaturile împotriva călătoriilor în Sri Lanka, cu excepția celor esențiale , din cauza tulburărilor civile din țară. Ministerul de Externe a avertizat că turiştii ar putea întâlni „demonstraţii, blocaje rutiere şi tulburări violente în scurt timp”.
Faptul că președintele din Sri Lanka îi cere ajutorul lui Vladimir Putin vine în contextul în care Rusia desfășoară o operațiune internațională de a-și impune influența în mai multe țări din lume. De exemplu, în Republica Centrafricană, copiii învață rusă la grădiniță.