Potrivit legislației n vigoare, președintele de bloc poate intra în apartamentul tău fără acord. Pentru a face asta, el trebuie să aibă unui preaviz motivat, în anumite situații. Dacă restricționezi accesul membrilor asociației în propria locuință riscă amenzi de până la 3.000 de lei.
Președintele de bloc poate intra în apartamentul tău fără acord!
Actuala lege a asociațiilor de proprietari, Legea nr. 196/2018, stipulează faptul că proprietarul are obligația de a permite accesul unui membru al asociației în apartamentul său, pentru realizarea lucrărilor de construcții sau reparații ori în situații de urgență.
Pentru a putea intra în casa ta, reprezentantul asociației de proprietari sau președintele de bloc are nevoie de un preaviz motivat, în scris. Acesta trebuie făcut cu 5 zile înainte, în cazul în care este vorba despre construcții sau reparații la bloc și de 24 de ore, în cazul în care este vorba despre situații de urgență.
„Cu un preaviz motivat scris de 5 zile emis de comitetul executiv al asociației de proprietari, proprietarul este obligat să permită accesul președintelui sau al unui membru al comitetului executiv, administratorului și al unei persoane calificate în realizarea lucrărilor de construcții/reparații, după caz, în proprietatea sa individuală, atunci când este necesar să se inspecteze, să se repare ori să se înlocuiască elemente din proprietatea comună, la care se poate avea acces numai din respectiva proprietate individuală. Fac excepție cazurile de urgență când termenul pentru preaviz este de 24 de ore”, potrivit articolului 31 al Legii 196/2018.
Cine mai poate intra la tine în apartament, fără acordul tău
Nu doar președintele de bloc are dreptul să intre în apartament în urma unei notificări. Alături de acesta, administratorul sau persoana calificată să realizeze lucrările pot pătrunde și ei în apartament fără acordul proprietarului, într-una dintre situațiile expuse mai sus.
Este important de reținut că refuzul proprietarului de a permite accesul în apartamentul său persoanelor menționate mai sus poate aduce prejudicii celorlalți locatari, pagube pentru care va răspunde civil și penal.
Dacă proprietarul refuză acest lucru, trebuie să știe că o face pe propria răspundere penală, pentru că această faptă nu numai că poți primi amendă, dar și închisoare. Răspunderea poate fi atât civilă, cât și penală în acest caz, iar prejudiciile aduse celorlalți locatari vor fi suportate de proprietarul care refuză accesul în locuință.
Acei proprietari care nu doresc să permită accesul în locuință președintelui de bloc, reprezentantul administrației blocului sau altor muncitori calificați pentru lucrări de construcții sau reparație pot fi amendați cu sume de la 500 de lei și care pot ajunge chiar până la 3.000 de lei.
„În cazul în care proprietarul nu permite accesul în proprietatea sa, în conformitate cu prevederile alin. (1), acesta răspunde civil și penal, după caz, pentru toate prejudiciile create proprietarilor afectați, în condițiile legii”, se mai arată în mai arată în Legea 196/2018.
Totuși, proprietarii care permit accesul în locuințele proprii și, în urma lucrărilor efectuate, se aleg cu pagube vor fi despăgubiți de către asociația de proprietari, din fondul de reparații. De asemenea, în cazul în care lucrările de intervenție au fost făcute de o persoană fizică sau de o firmă și proprietarul a fost păgubit, daunele vor fi acoperite de persoana sau firma respectivă.
Astfel, potrivit legii, președintele de bloc poate intra în apartamentul tău fără acord, iar pentru refuz poți fi amendat cu sume cuprinse între 500 de lei și 3.000 de lei.
ce gluma buna…ii fut o spampila de doarme 3 zile.
ce gluma buna…ii fut o stampila de doarme 3 zile.
Sunt inutile. Desfiintați toate asociatiile de proprietari. Doar trei țări mai au asociații de proprietari( cenzor,presedinte,contabilă platiți din banii noștrii) : Rusia, Republica Moldova ( ex republică sovietică) și România.
Desființate urgent, sunt doar un apendice ramas din vremuri comuniste.