Diana Micu Cheptene, șefa Curții de Apel Iași, a explicat în studioul BZI Live de unde au pornit protestele magistraților și ale personalului auxiliar. De asemenea, ea a explicat foarte clar ce înseamnă pensii de serviciu și de ce legiuitorul le-a și acordat anumitor categorii sociale, printre care se regăsesc magistrații și grefierii
Șefa Curții de Apel Iași, Diana Micu Cheptene, a venit în premieră în studioul BZI Live, unde a explicat de unde au pornit protestele care au loc în aceste zile în Justiția ieșeană – și nu numai. Unul dintre cei mai respectați magistrați din Iași, Diana Micu Cheptene, a relatat faptul că, potrivit datelor statistice, unele instanțe ieșene stau mai bine în ultimii ani la anumite capitole, cum ar fi spații sau logistică, dar, pe de altă parte, sunt întâmpinate și unele probleme, în special legate de volumul de muncă.
„Există instanțe pe raza Curții de Apel Iași care au anual o încărcătură pe judecător de 2.000 de cauze. E mult. E foarte mult! Asta deoarece se cere și o atenție deosebită, și rapiditate, și calitate și, atunci… Dar poate că nu neapărat din numărul judecătorilor ar veni rezolvarea, ci din numărul personalului cu care lucrăm. Judecătorul, ca expunere publică, este vizibil doar în sala de ședință și, de aici, oamenii își creează o imagine.
Dar e vorba despre doar 10 la sută ceea ce poate vedea publicul larg. Soluția ar fi la numărul personalului cu care lucrăm. Suntem subunitari la toate instanțele din raza Curții de Apel Iași la raportul grefier – judecător. Spre exemplu, la Curtea de Apel Iași, unui judecător îi revine 0,63 la sută grefier de ședință. Astfel, un grefier lucrează cu mai mulți judecători, asta însemnând dublul dosarelor de gestionat”, a declarat judecătorul Diana Micu Cheptene, președintele Curții de Apel Iași.
„Un magistrat nu poate face altceva decât profesia pe care o are”
În același timp, judecătorul ieșean a arătat că nu ar fi corect ca salariile magistraților să fie puse în balanță cu leafa minimă pe economie, la fel cum acestea nu pot fi comparate cu veniturile colegilor din state vest-europene, mult mai dezvoltate din punct de vedere economic.
„Legiuitorul, când a stabilit – și nu a stabilit doar pe teritoriul României, vorbim despre o reglementare care este prevăzută în lumea întreagă – a decis acordarea magistraților a unui pachet de beneficii care să compenseze natura profesiei, importanța, riscul și, cel mai important, interdicțiile pe care un magistrat le are. Un judecător, de exemplu, nu poate face altceva decât profesia pe care o are.
Există o excepție, respectiv funcțiile didactice în învățământul universitar, dar nu toți magistrații sunt și profesori. Aceeași situație a fost și la personalul auxiliar. S-a avut în vedere și uzura. Ceea ce se vede e doar o parte a muncii noastre. E normal să existe o compensație. Nu e normal să facem o comparație între venitul unui judecător și venitul minim garantat la nivel național. La fel cum nu ne putem compara cu nivelul de salarizare al magistraților din unele state europene”, a adăugat judecătorul ieșean.
Diana Micu Cheptene a mai arătat că eliminarea pensiilor de serviciu la anumite categorii sociale reprezintă încălcarea unor drepturi, acesta fiind, în principal, motivul protestelor din ultima perioadă, din Justiție.