Charles Michel, președintele Consiliului European, a mărturisit că dorește ca statele membre ale Uniunii Europene să confiște activele rusești care sunt supuse sancțiunilor, pentru ca Rusia să plătească, în acest fel, din pagubele provocate Ucrainei în timpul războiului.
Totuși, Michel a admis că un astfel de demers s-ar putea lovi de obstacole legale în statele membre, relatează politico.eu.
Ideea Consiliului European, la unison cu cea a lui Joe Biden
Ideea lui Charles Michel, pe care a enunțat-o într-un interviu acordat agenției Interfax-Ukraina, vine în întâmpinarea unei propuneri similare a președintelui SUA, Joe Biden, care are în vedere confiscarea activelor oligarhilor ruși.
„Personal, sunt absolut convins că este extrem de important nu doar să îngheţăm activele (ruseşti), ci şi să facem posibilă confiscarea lor. În opinia mea, este o chestiune de onestitate, de a face aceşti bani disponibili, în special pentru reconstruirea ţării (a Ucrainei n.red). Este o chestiune de onestitate, o chestiune de justiţie”, consideră Charles Michel.
Michel a cerut serviciului juridic al Consiliului European să vină cu soluții
Președintele Consiliului European a cerut membrilor din serviciul juridic să vină cu „niște idei pentru a găsi o soluție legală conformă principiilor statului de drept care să faciliteze şi să facă posibilă confiscarea activelor persoanelor care sunt sancţionate de UE sau de alte state din lume”
Totuși, situația este departe de a fi clară și va fi greu chiar și pentru cei mai buni avocați ai Uniunii Europene să găsească o soluție magică pentru a pune în practică propunerea lui Charles Michel.
„Va fi nevoie de timp (…) Este un proces lung şi dificil’”, a recunoscut de altfel acesta.
UE intenţionează să adopte noi sancţiuni la adresa Rusiei la următorul CAE
Comisia Europeană ar putea propune pachetul de sancţiuni în această săptămână, inclusiv un potenţial embargo asupra achiziţionării de petrol rusesc, o măsură ce ar priva Moscova de un flux mare de venituri, dar care a divizat până acum statele membre, scrie Agerpres.
Josep Borrell, care prezidează reuniunile Consiliului Afaceri Externe, a spus că speră că UE va putea să adopte „măsuri pentru a limita semnificativ aceste importuri”, dar a recunoscut că până acum nu s-a ajuns la un acord din partea tuturor ţărilor membre. „Dar sunt încrezător că, cel puţin în ceea ce priveşte importurile de petrol, acest acord va fi posibil până la următoarea reuniune a Consiliului”, a adăugat el.