Prima pagină » International » Președintele Chinei, Xi Jinping , lansează un avertisment dur pentru Joe Biden, președintele SUA, în contextul problemei Taiwan: Să nu se joace cu focul că se va arde
Președintele Chinei, Xi Jinping , lansează un avertisment dur pentru Joe Biden, președintele SUA, în contextul problemei Taiwan: Să nu se joace cu focul că se va arde

Președintele Chinei, Xi Jinping , lansează un avertisment dur pentru Joe Biden, președintele SUA, în contextul problemei Taiwan: Să nu se joace cu focul că se va arde

16 nov. 2021, 12:49,
în International

Președintele chinez Xi Jinping a folosit un summit virtual cu omologul american Joe Biden pentru a avertiza că încurajarea independenței taiwaneze ar fi ” un joc cu focul” . Discuțiile sunt cele mai substanțiale de când Biden a preluat mandatul în ianuarie și, pe lângă Taiwan, au vizat şi alte probleme dintre China și SUA.

Ambele părți au subliniat relația personală dintre cei doi președinți, iar summitul a fost o încercare de a atenua tensiunile. Dar ei nu au putut scăpa de unul dintre cele mai sensibile subiecte: insula autoguvernată Taiwan.

Xi Jinping l-a avertizat pe Joe Biden că se joacă cu focul atunci când se implică în problema Taiwan

China vede Taiwanul ca o provincie separatistă care va fi reunificată cu continentul într-o zi. SUA recunosc și are legături formale cu China. Dar s-a angajat și să ajute Taiwanul să se apere în cazul unui atac. În acest context, Xi Jinping l-a avertizat pe Joe Biden că se joacă cu focul când abordează această problemă.

Global Times, administrat de stat din China, a declarat că Xi a dat vina pe tensiunile recente pe „încercările repetate ale autorităților din Taiwan de a căuta sprijinul SUA pentru agenda lor de independență, precum și intenția unor americani de a folosi Taiwanul pentru a opri China”.

„Asemenea mișcări sunt extrem de periculoase, la fel ca și jocul cu focul. Cine se joacă cu focul va fi ars”, se spune.

Casa Albă a spus că Biden „se opune ferm eforturilor unilaterale de a schimba status quo-ul sau de a submina pacea și stabilitatea în strâmtoarea Taiwan”.

Xi Jinping şi Joe Biden au avut discuții călduroase în cadrul summitului virtual

În ciuda cuvintelor puternice despre Taiwan, întâlnirea din cadrul summitului a început cu ambii lideri salutându-se călduros, Xi spunând că este bucuros să-l vadă pe „vechiul său prieten”, Joe Biden. Biden a spus că cei doi „au comunicat întotdeauna unul cu celălalt foarte sincer și sincer”, adăugând „nu plecăm niciodată întrebându-ne ce gândește celălalt bărbat”.

Xi a spus că cele două țări trebuie să îmbunătățească „comunicarea” și să facă față provocărilor „împreună”. „Omenirea trăiește într-un sat global și ne confruntăm împreună cu provocări multiple. China și SUA trebuie să sporească comunicarea și cooperarea.” a spus domnul Xi.

Pe de altă parte vă aducem aminte faptul că relațiile dintre China și SUA sunt tensionate încă din mandatul fostului președinte Donald Trump care a început un război comercial cu țara comunistă. Războiul comercial a ajuns la un nivel atât de mare încât firmelor americane le-a fost interzisă colaborarea cu firmele chinezești. Un exemplu în acest este momentul în care compania Google a anunțat că va înceta colaborarea cu firma chineză Huawei. Compania americană Google a restricţionat accesul dispozitivelor Huawei la unele actualizări ale sistemului de operare Android.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *