Președintele Chinei, Xi Jinping i-a transmis astăzi, 15 iunie, omologului său rus, Vladimir Putin, că toate părțile ar trebui să conlucreze în scopul soluționării conflictului „într-o manieră responsabilă”, informează Reuters, citând postul de televiziune de stat chinez CCTV. Cei doi au purtat o discuție la telefon cu privire la războiul din Ucraina.
În timpul discuţiei lor telefonice, Xi a reiterat dorinţa Chinei de a ajuta la soluţionarea crizei. China a refuzat să condamne acţiunile Rusiei în Ucraina sau să le califice drept invazie şi a îndemnat la negocierea unei soluţii.
„Cei doi șefi de stat au făcut un schimb de opinii cu privire la problema Ucrainei. Xi Jinping a subliniat că China a pornit întotdeauna de la latitudinea istorică (…) a făcut judecăți în mod independent, a promovat în mod activ pacea mondială și a promovat stabilitatea ordinii economice globale. Toate părțile ar trebui să facă presiuni pentru o soluționare adecvată a crizei ucrainene într-o manieră responsabilă. China este dispusă să continue să joace rolul care i se cuvine în această privință”, scrie într-un document tradus de CCTV.
Relațiile dintre China și Rusia sunt tot mai apropiate
Cele două state, China și Rusia, au devenit tot mai apropiate în ultimii ani. Mai mult decât atât, în februarie, Vladimir Putin şi Xi Jinping s-au angajat într-un amplu parteneriat strategic menit să contracareze influenţa SUA şi au declarat că ţările lor nu au „nicio zonă de cooperare interzisă”.
Vineri, Rusia şi China au inaugurat un nou pod de trecere a frontierei în Extremul Orient, care să întărească, după cum speră ele, comerţul bilateral, în condiţiile în care Rusia este puternic afectată de amplele sancţiuni impuse de Occident ca urmare a acţiunilor sale în Ucraina.
Rusia – China, alianța care sperie Occidentul
Serghei Lavrov a spus că obiectivul principal al Moscovei este de a dezvolta în continuare legăturile cu China. O alianță puternică între Rusia și China ar fi în măsură să schimbe polii puterii la nivel mondial.
„Acum, că Occidentul a luat o «poziţie a dictatorului», legăturile noastre economice cu China vor creşte chiar mai rapid. Pe lângă veniturile directe pentru bugetul de stat, aceasta este o şansă de a dezvolta estul îndepărtat şi estul Siberiei”, a precizat Serghei Lavrov.