Prima pagină » Actualitate » Președintele Bulgariei, Rumen Radev, refuză să meargă la summit-ul NATO
Președintele Bulgariei, Rumen Radev, refuză să meargă la summit-ul NATO

Președintele Bulgariei, Rumen Radev, refuză să meargă la summit-ul NATO

28 iun. 2024, 12:25,
BZI.ro, în Actualitate

Preşedintele Bulgariei, Rumen Radev, nu intenţionează să participe la summit-ul NATO care se va desfăşura la Washington în perioada 9-11 iulie, au transmis reprezentanții săi de presă.

Liderul bulgar a motivat prin dezacordul său față de politica guvernului de la Sofia de a ajuta Ucraina în fața invaziei rusești.

Președintele Bulgariei, Rumen Radev, refuză să meargă la summit-ul NATO în semn de protest față de politica guvernamentală de susținere a Ucrainei

El şi-a motivat această decizie prin dezacordul său faţă de politica guvernului de la Sofia privind Ucraina. Deşi Bulgaria trece din 2021 printr-o criză politică perpetuă, cu alegeri anticipate şi guverne interimare succesive, aceste guverne au sprijinit Ucraina în războiul cu Rusia, inclusiv cu arme şi muniţie, în ciuda relaţiilor tradiţionale apropiate între Bulgaria şi Rusia.

Preşedintele Rumen Radev refuză să conducă delegaţia bulgară la summitul NATO, ca urmare a divergenţelor cu guvernul asupra unor poziţii ale Bulgariei la summit, a precizat președinția bulgară într-un comunicat.

Concret, aceste divergenţe privesc obligaţiile pe care Bulgaria şi le asumă în războiul din Ucraina, se adaugă în text. În acesta preşedinţia bulgară ţine, totuşi, să amintească faptul că Rumen Radev a condamnat agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei încă din prima zi a războiului.

Decizia preşedintelui de a nu mai participa la summitul NATO vine după ce guvernul de la Sofia a aprobat poziţia cadru a Bulgariei la această reuniune, într-un document care nu a fost făcut public.

Potrivit unui comunicat emis săptămâna trecută de serviciul de presă al guvernului bulgar, Rumen Radev şi prim-ministrul interimar, Dimitar Glavcev, care este şi ministru al afacerilor externe, urmau să participe împreună la summitul NATO.

Preşedintele Radev, general în rezervă şi fost pilot de avioane de vânătoare care a condus în trecut forţele aeriene bulgare, consideră că războiul din Ucraina nu are o soluţie militară, a pledat pentru negocieri de pace şi a criticat constant sprijinul militar oferit Ucrainei de guvernele bulgare care s-au succedat în ultimii doi ani.

Președintele Bulgariei a plecat de la o întâlnire planificată cu premierul Muntenegrului pentru că acesta a întârziat patru minute

Vă aducem aminte că președintele bulgar Rumen Radev a părăsit luni, 17 iunie 2024, o întâlnire planificată cu prim-ministrul Muntenegrului – pentru că premierul a întârziat patru minute, scrie Politico. Radev, care a condus o delegație la Podgorica în această săptămână, trebuia să se întâlnească cu premierul muntenegrean Milojko Spajić în sala de recepție a clădirii guvernului, după ce s-a întâlnit mai întâi cu președintele țării, Jakov Milatović.

Dar aceste planuri au fost anulate când Spajić nu a apărut imediat, iar Radev a refuzat să aștepte.

„În ciuda programului său încărcat, premierul a dorit să se întâlnească cu președintele Radev în timpul vizitei sale oficiale în Muntenegru”, a declarat pentru Politico un purtător de cuvânt al guvernului muntenegrean.

Dar întâlnirea anterioară a lui Spajić „a durat cu trei minute mai mult decât era planificat”, în timp ce delegația bulgară „a părăsit clădirea guvernului după patru minute de așteptare”, a precizat purtătorul de cuvânt.

Întâlnirea ar fi trebuit să aibă loc la Villa Gorica, locul obișnuit al guvernului pentru întâlnirile cu șefii de stat străini, dar facilitatea era deja folosită de președinte, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Este complet normal ca șeful statului să refuze o întâlnire pentru care gazda nu este pregătită”, a declarat un purtător de cuvânt al lui Radev pentru ziarul bulgar Dnevnik. Echipa lui Radev nu a răspuns solicitării Politico de a face comentarii.

În timpul vizitei sale de două zile, Radev a exprimat sprijinul Bulgariei pentru aderarea Muntenegrului la Uniunea Europeană.

„Bulgaria apreciază extrem de mult relațiile excelente cu Muntenegru, parteneriatul nostru constructiv, obiectivele comune și valorile împărtășite în cadrul NATO și cred că, foarte curând, și în cadrul UE”, a declarat el la o conferință de presă cu Milatović.

Potrivit presei locale, nu este prima dată când Spajić nu se prezintă la o întâlnire cu un demnitar străin. În martie, primarul din Ljubljana, Zoran Janković a așteptat o jumătate de oră pentru o audiență înainte de a pleca, a relatat ziarul muntenegrean Dan.

Spajić, un fost bancher de la Goldman Sachs, în vârstă de 36 de ani, a fost ales în octombrie anul trecut și este cel mai tânăr prim-ministru din Europa.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *