Prima pagină » International » Președintele Braziliei, Jair Bolsonaro, ar putea fi acuzat de crime împotriva umanităţii din cauza faptului că a negat existenţa COVID-19
Președintele Braziliei, Jair Bolsonaro, ar putea fi acuzat de crime împotriva umanităţii din cauza faptului că a negat existenţa COVID-19

Președintele Braziliei, Jair Bolsonaro, ar putea fi acuzat de crime împotriva umanităţii din cauza faptului că a negat existenţa COVID-19

27 oct. 2021, 14:58,
în International

Senatorii brazilieni au votat pentru a recomanda acuzarea președintelui Jair Bolsonaro pentru gestionarea de dramatică a pandemiei de COVID-19. Președintele Braziliei a declarat de mai multe ori că pandemia nu există, iar printre acuzaţiile care i se aduc se numără şi crime împotriva umanităţii.

Un grup al Senatului a susținut un raport care solicită acuzații împotriva lui Bolsonaro, inclusiv crime împotriva umanității, după 600.000 de decese din cauza coronavirusului. Concluziile vor fi trimise procurorului șef, procuror care a fost numit de către Bolsonaro.

Președintele Braziliei, Jair Bolsonaro, ar putea fi acuzat de crime împotriva umanităţii

Președintele a susținut că este nu este vinovat de niciun deces, dar criza i-a afectat popularitatea. Numărul morților din Brazilia este al doilea la nivel mondial, după cel al Statelor Unite.

Nu există nicio garanție că acest vot va duce la acuzații penale reale, deoarece recomandările raportului trebuie acum evaluate de procurorul general Augusto Aras, care se așteaptă să-l protejeze pe președintele Jair Bolsonaro, conform presei din Brazilia. Raportul susține că guvernul susţinut de Bolsonaro a urmat o politică de a permite coronavirusului să pătrundă prin țară, în speranța de a obține imunitatea de turmă.

Acesta îl descrie pe președinte drept „principalul responsabil pentru erorile comise de guvernul federal în timpul pandemiei”.

Autorul principal al raportului, senatorul centrist Renan Calheiros, a cerut că recomandarea comisiei de a acuza președintele Bolsonaro de crime împotriva umanității să fie înaintată Curții Penale Internaționale (CPI). Brazilia este parte la Statutul de la Roma, care a creat CPI, astfel încât instanța internațională ar putea lua în considerare cazul.

Dar o sesizare ar fi doar un prim pas într-un proces îndelungat în care ar reveni CPI să stabilească fondul cazului și dacă să o ducă mai departe.

Pe lângă crimele împotriva umanității, comisia Senatului a recomandat să fie introduse alte opt acuzații împotriva domnului Bolsonaro în instanțele braziliene, inclusiv instigare la crimă, falsificare de documente și încălcarea drepturilor sociale. Bolsonaro este, de asemenea, acuzat că a folosit abuziv fondurile publice și că a răspândit știri false despre pandemie.

Președintele considera ca pandemia e exagerată

Președintele brazilian Jair Bolsonaro, un cunoscut adversar al măsurilor de carantină și restricție pentru stoparea coronavirusului, a spus în repetate rânduri că boala nu este decât o „gripă ușoară”.

În trecut, el a făcut flotări cu protestatarii anti-restricții, a înlocuit ministrul Sănătății cu un general loial lui, și a participat la mai multe proteste anti-restricții și anti-carantină. Situația din Brazilia este cu atât mai gravă cu cât numărul infectărilor și deceselor zilnice se menține ridicat de aproape o lună.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală - pdf
06 septembrie 2024
06 septembrie 2024