Prima pagină » International » Preşedintele Bolsonaro iese în evidenţă şi la înmormântarea Reginei Elisabeta a II-a: „Brazilia nu vrea legalizarea avortului!”

Preşedintele Bolsonaro iese în evidenţă şi la înmormântarea Reginei Elisabeta a II-a: „Brazilia nu vrea legalizarea avortului!”

19 sept. 2022, 10:38,
BZI.ro, în International

Preşedintele Braziliei, Jair Bolsonaro, aflat la Londra pentru a participa la înmormântarea reginei Elisabetei a II-a, s-a lansat duminică, 18 septembrie, într-o diatribă împotriva avortului, drogurilor şi „ideologiei de gen”, atrăgându-şi critici din partea adversarului său la prezidenţiale Luiz Inacio Lula da Silva.

Amintim faptul că regina Marii Britanii, Elisabeta a II-a, va fi înmormântată astăzi, 19 septembrie.

Preşedintele Bolsonaro atrage atenţia şi la înmormântarea Reginei Elisabeta a II-a

Ajuns duminică dimineaţă, 18 septembrie, pentru înmormânatarea Reginei Elisabeta a II-a, preşedintele de extremă-dreaptă Bolsonaro s-a recules în faţa sicriului reginei Elisabeta a II-a şi a ţinut un discurs improvizat de la balconul reşedinţei ambasadorului Braziliei în faţa a câteva zeci de persoane.

„Suntem aici într-o epocă, într-un moment de doliu, cu respect profund pentru familia reginei şi pentru poporul Regatului Unit”, a spus Jair Bolsonaro.

Apoi s-a lansat într-un discurs de campanie înflăcărat, afirmând că ţara să „nu vrea să audă despre liberalizarea drogurilor, legalizarea avortului” şi „nici nu acceptă ideologia de gen”.

„Deviza noastră este Dumnezeu, patrie, familie şi libertate. Şi acesta este sentimentul marii majorităţi a poporului brazilian”, a adăugat Jair Bolsonaro.

Această diatribă la Londra, unde sunt reuniţi zeci de şefi de stat pentru a participa la funeraliile reginei, i-a atras critici din partea candidatului de stânga la prezidenţialele ce vor urma în luna octombrie, Luiz Inacio Lulă da Silva, care l-a acuzat că a mers în Marea Britanie „pentru a-şi face campanie” şi „a vorbi de rău despre alţii”.

„În loc să o vegheze pe regină, ar fi fost mai lăudabil dacă ar fi mers să viziteze familiile şi orfanii victimelor COVID-19 şi să fi cumpărat vaccinurile la timpul potrivit”, a scris Lulă da Silva pe reţelele de socializare.

Cu toate acestea, având în vedere că mai sunt două săptămâni înainte de primul tur al alegerilor prezidenţiale din Brazilia, Lula da Silva îşi menţine un avans semnificativ, cu 45% din intenţiile de vot, faţă de 33% pentru Jair Bolsonaro.

Remarcă grosolană la adresa unei jurnaliste din partea unui șef de stat

Într-un alt șire de idei, amintim de reacţia grosolană a preşedintelui Braziliei, Jair Bolsonaro, față de o jurnalistă. Acest incident s-a petrecut cu câteva sătămâni în urmă și a stârnit numeroase controverse. În acest sens, Magalhães a spus mai târziu că atitudinea lui Bolsonaro este „absolut scăpată de sub control, inutilă și… dăunătoare pentru el însuși”, lăsându-i impresia că lui Bolsonaro „nu-i place să fie interogat de femei”.

Această remarcă jignitoare a preşedintelui Bolsonaro la adresa jurnalistei Vera Magalhães a venit după ce a fost criticat pentru atitudinea sa față de femei. Liderul de extremă dreaptă a apărat sprijinul guvernului său pentru legi în favoarea femeilor și a susținut că „o mare parte dintre femeile din Brazilia mă iubesc” pentru că se opune legalizării drogurilor.

Bolsonaro s-a simţit nevoit să iasă în defensivă din cauza gestionării sale a economiei, a crizei climatice și a pandemiei, susţinând că economia braziliană este „în plină expansiune”, în ciuda șomajului record înregistrat sub administrația sa.

De altfel, reiterăm faptul că senatorii brazilieni au votat pentru a recomanda acuzarea președintelui Jair Bolsonaro pentru gestionarea de dramatică a pandemiei de COVID-19. Președintele Braziliei a declarat deseori ori că pandemia nu există, iar printre acuzaţiile care i se aduc se numără şi crime împotriva umanităţii.

De data aceasta însă, preşedintele Braziliei, Jair Bolsonaro, aflat la Londra pentru a participa la înmormântarea reginei Elisabetei a II-a, a ieșit în evidență cu alte comentarii controversate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *