Prima pagină » Actualitate » Președintele Belarusului, Alexander Lukashenko, reacţie dură la restricţiile impuse de Uniunea Europeană: Au trecut peste mai multe linii roșii

Președintele Belarusului, Alexander Lukashenko, reacţie dură la restricţiile impuse de Uniunea Europeană: Au trecut peste mai multe linii roșii

27 mai 2021, 09:14,
George Cristian în Actualitate

Președintele Belarusului a declarat că cei care îl critică și contestă își „strangulează” țara și duc un „război hibrid”. Alexander Lukashenko a declarat că bunul simț al Parlamentului European a fost abandonat și „multe linii roșii” au fost trecute în timp ce țările occidentale au impus sancțiuni Belarusului.

Președintele consideră că deturnarea avionului Ryanair, care zbura din Grecia în Lituania, a fosto decizie normală. Un jurnalist din Belarus puternic contestatar a lui Lukașenko a fost arestat.

Cine este Roman Protasevich, jurnalistul arestat în Belarus

Roman Protasevich, în vârstă de 26 de ani, a fost trecut pe lista terorismului anul trecut și spune că se teme de pedeapsa cu moartea. Belarus este singura țară din Europa și din fosta Uniune Sovietică care încă pronunță și execută condamnări la moarte. Iubita să rusă, Sofia Sapega, a fost de asemenea reținută. Amândoi se confruntă acum cu acuzații penale.

Au fost lansate videoclipuri ale perechii, care par să arată că cei doi își mărturisesc crimele făcutee. Cu toate acestea, mai multe voci din spațiul public afirmă faptul că cei doi au vorbit fiind contrânși sau torturați înainte.

Comentariile lui Lukașenko au fost primele pe care le-a făcut în public cu privire la incident, ceea ce a atras indignarea occidentală.

Liderii europeni au acuzat Belarusul de deturnarea avionului, dar președintele a insistat că a acționat legal când a ordonat deturnarea acestuia.

Ce susţine Belarus în legătură cu zborul deviat

Belarus susține că zborul a fost deviat din cauza amenințării cu bomba din partea Hamas, dar grupul militant palestinian a negat orice implicare. Lukashenko a spus, de asemenea, că amenințarea își are originea în Elveția, dar autoritățile elvețiene au spus că nu știu nimic despre aceasta.

„A trebuit să protejez oamenii, mă gândeam la securitatea țării”, a spus el, adăugând că rapoartele că un avion de vânătoare a fost trimis pentru a forța avionul să aterizeze a fost o „minciună absolută”.

„Acesta nu mai este un război al informațiilor, acesta este un război hibrid modern „, a declarat el parlamentului din capitala Minsk. „Trebuie să facem totul pentru a împiedica să devină un adevărat război”.

Lukașenko a promis să răspundă dur la orice sancțiuni impuse Belarusului și a declarat că guvernele occidentale îi folosesc țara ca „loc de testare” pentru a avea acces la Rusia, un aliat apropiat.

„Căutarea de noi vulnerabilități este în curs de desfășurare. Și este îndreptată nu numai împotriva noastră. Suntem de formare, un sit de testare pentru ei înainte de marșul spre Est”, a spus președintele.

Rusia și-a susținut vecinul. Uniunea Europeană a impus restricţii dure

„Kremlinul nu vede motive să nu se încreadă în declarațiile conducerii Belarusului”, a declarat reporterilor Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus. Liderii UE au intensificat deja sancțiunile împotriva Belarusului și toate cele 27 de națiuni ale UE, precum și Marea Britanie, și au interzis companiilor aeriene să aterizeze sau să survoleze spațiul aerian din Belarus.

O serie de companii aeriene au suspendat zborurile peste Belarus, inclusiv:

Air France
KLM
Finnair
Singapore Airlines
airBaltic
SAS-ul Scandinaviei
Măsura are un impact direct asupra veniturilor din Belarus, întrucât companiile aeriene plătesc pentru utilizarea spațiului aerian al unei țări, în valoare de milioane de dolari pe an.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală - pdf
08 septembrie 2024
08 septembrie 2024