Prima pagină » National » Preşedintele ANPC, sfaturi legate de consumul echilibrat al alimentelor

Preşedintele ANPC, sfaturi legate de consumul echilibrat al alimentelor

09 mart. 2022, 16:51,
în National

Preşedintele ANPC, sfaturi legate de consumul echilibrat al alimentelor. Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu a declarat în cadrul unei dezbateri despre criza alimentara ce a avut loc miercuri, 9 martie 2022, că este necesară o consultantă din partea entităţilor ce vând alimente pentru clienţi.

Mai exact, se cere informarea pentru a se evita achiziţionarea alimentelor în cantităţi care generează deşeuri alimentare.

raft frigorific din cadrul unui supermarket

Preşedintele ANPC a apreciat că alimentele neconsumate constituie o mare parte din deşeurile menajere ale populaţiei

Sfaturi legate de consumul echilibrat al alimentelor

Horia Constantinescu, sfaturi legate de consumul echilibrat al alimentelor. Acesta a precizat în cadrul unei conferințe faptul că este necesară o informare corespunzătoare la nivelul fiecărei entităţi ce comercializează alimente, acestea trebuind a transmite consumatorilor sfaturi legate de consumul echilibrat al alimentelor, pentru a se evita achiziţionarea în cantităţi ce ulterior ar putea cauza deşeuri alimentare.

„ Mai mult decât atât, formele de ambalare family pack şi pachetele mult mai mari decât ar putea consuma raţional o persoană ar trebui, de asemenea, cred eu, la un moment dat, reevaluate, cu rezerva că autoritatea noastră nu poate interveni decât în ceea ce înseamnă comunicarea şi echilibrarea acesteia în raport cu necesităţile consumatorilor, fără a putea interveni cu nimic în ceea ce înseamnă risipă alimentară”, a spus Horia Constantinescu.

Acesta a mai adăugat că îşi doreşte să deţină pârghiile necesare elaborării unui regulament de consum, doar că acesta ar putea fi interpretat greşit, aducând aminte cumva de raţionalizarea de dinainte de 1989.

rafturi de legume fructe din cadrul unor supermarketuri

Preşedintele ANPC a subliniat faptul că nici în prezent nu au fost finalizate demersurile necesare pentru că marii comercianţi să poată dona alimente care se apropie de termenul limită de consum

Ghid al consumului raţional, pentru a evita risipa alimentară

Preşedintele ANPC a apreciat că alimentele neconsumate constituie o mare parte din deşeurile menajere ale populaţiei.

„Şi dacă tot vorbim în raporturile cu activitate economică de ghiduri de bune practici, cred că şi aici s-ar impune un ghid al consumului raţional, pentru a evita risipa alimentară, plecând şi de la faptul că acolo unde unii risipesc, alţii s-ar putea să nu aibă nici ce pune pe masă”, a menţionat Horia Constantinescu.

Preşedintele ANPC a subliniat faptul că nici în prezent nu au fost finalizate demersurile necesare pentru că marii comercianţi să poată dona alimente care se apropie de termenul limită de consum –  din această cauză au fost acordate amenzi în ultima perioadă magazinelor ce aveau pe rafturi alimente expirate-, având în vedere că este un subiect abordat încă din anul 2019.

” Din păcate, nici astăzi, cu toate că există astfel de ONG-uri sau astfel de posibilităţi pe lângă Biserică sau în zona de alimentaţie a reţelelor de asistenţă socială ale primăriilor, din păcate nu sunt făcute demersuri, cu toate că mulţi dintre marii retaileri şi-au manifestat de atunci disponibilitatea de a relaţiona cu astfel de persoane juridice în vederea evitării risipei alimentare, cunoscând fiind faptul că o dată cu un produs este procesat, chiar în ultima zi în care acesta este recomandat de către producător spre a fi consumat, el mai poate avea, în urma gătirii, procesării, încă un termen de 24 de ore sau 48 de ore, în funcţie de buletinele de analiză, şi acesta ar fi un pas. Nu există, din câte ştiu, nimic demarat în acest sens, în sensul centralizării tuturor acestor informaţii şi gestionării acestora într-un mod corespunzător”, a precizat Horia Constantinescu.

În cadrul unei conferințe – alte conferințe au mai fost ținute și în trecut- ce s-a desfășurat astăzi, 9 martie, Preşedintele ANPC a precizat cum că entitățile ce se ocupă cu vânzarea, trebuie să ofere clienților sfaturi legate de consumul echilibrat al alimentelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`