Lucian Heiuș, președintele ANAF, recomandă românilor să folosească, atât cât se poate, cardul bancar atunci când merg la cumpărături. Aceasta modalitate are ca scop fiscalizarea sumelor, de vreme ce legea prevede oricum foarte clar că trebuie să se bată în casa orice produs comercializat şi să se ofere bonul clientului.
”Mulți nu cer acest bon. Eu recomand şi eu asta fac de foarte mulți ani, plătesc cu cardul şi atunci știu foarte clar că în momentul în care am plătit cu cardul suma intră în contul bancar şi trebuie să fie fiscalizată, nu mai există nicio altă variantă”, a declarat Lucian Heiuş.
ANAF recomandă utilizarea cardurilor la cumpărături
Președintele ANAF Lucian Heiuș, a declarat în cadrul unui interviu televizat faptul că își dorește ca toate casele de marcat din România să fie logate la serverele Agenției Naționale de Administrare Fiscală. Acesta a spus că la ora actuală, la serverele ANAF sunt logate 598.000 de case de marcat, dintr-un total de 620.000.
Urmează ca în curând, instituţia să finalizeze o aplicaţie care să îi permită navigarea în aceste case de marcat pentru a putea vedea la ce oră şi câte bonuri s-au bătut.
Pe de altă parte, președintele ANAF i-a somat pe contribuabili că plata taxelor şi impozitelor este şi un act de responsabilitate socială pentru fiecare. Acesta a mai precizat că Agenţia Naţională de Administrare Fiscală are de gând să colecteze 16 miliarde de lei până la finalul acestui an.
ANAF va verifica și conturile bancare a tuturor contribuabililor
Lucian Heiuș a anunţat că vor urma controale în toată ţara, fiscul din România urmând a face ceea ce face de fel fiscul oriunde în lume. Vor fi verificate şi conturile persoanelor fizice şi modul prin care au fost obţinute, pornind de la cel mai mare contribuabil până la cel mai mic, precizează preşedintele ANAF. Lucian Heiuș a menţionat ca de aceste controale se vor ocupa 60 de echipe, ce au ca sarcină verificarea persoanelor care nu îşi plătesc impozitele şi taxele.
„Vedem opulența afișată de unii. Toți se laudă cu ce au. Hoțul, dacă nu se laudă cu ce are, nu e hoț. Toți se laudă. Verificăm dacă averile acumulate sunt în concordanță cu veniturile obținute. ANAF are suficiente resurse pentru a identifica pe cei care au multe proprietăți și cum le-au dobândit”, a mai spus președintele ANAF.
Acesta a mai precizat că în urma efectuării unor verificări a 20 de milioane de CNP-uri, s-a constatat faptul că aproximativ 561.000 de persoane au acumulat în perioada 2016-2019 o diferenţă ntre veniturile declarate şi veniturile estimate de către ANAF.
„Am văzut ce bunuri mobile și imobile s-au achiziționat de fiecare persoană în parte, cum au evoluat sumele în conturile bancare, cu ce sume și-au creditat propriile societăți, cu ce sume și-au majorat capitalurile la societățile pe care le au și ce cheltuieli au putut să angajeze”, a conchis președintele ANAF, Lucian Heiuş.
Așadar, în contextul următoarelor controale ce urmează a fi desfășurate în toată țara, președintele ANAF recomandă românilor plata cu cardul, atunci când vor mai merge la cumpărături.
O mare parte au popriri pe conturi si nu pot folosi cardurile, de aceea folosesc cash.
Mai coboara pe teren si vorbeste cu lumea reala, nu sta in birou in lumea viselor si emite fel de fel de idei, desigur neaplicabile.
Iar altii nu au cum sa isi faca carduri/conturi, deoarece nu au carti de identitate fiindca este aberatia aceea cu actul de proprietate cand vrei sa iti faci o carte de identitate si unii nu mai au bani sa ii mai imbogateasca pe altii sa ii i-a in spatiu sau nu gasesc pe cineva sa ii si i-a in spatiu.
In concluzie, intr-o proportie foarte mare nu pot face acest lucru, chiar daca oamenii ar vrea.
Poate mai sunt si alte impedimente, dar acestea au tot fost sesizate in comentarii in decursul timpului de cetateni.