Prima pagină » International » Preşedintele Aleksandr Lukaşenko a scos armată împotriva manifestanților. Continuă protestele în Belarus – VIDEO

Preşedintele Aleksandr Lukaşenko a scos armată împotriva manifestanților. Continuă protestele în Belarus – VIDEO

06 sept. 2020, 17:46,
în International

Zeci de mii de persoane din Belarus au manifestat din nou duminică la Minsk pentru a denunţa realegerea preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, care se confruntă de aproape o lună cu o mişcare de protest fără precedent, relatează AFP.

Preşedintele Aleksandr Lukaşenko a scos armată împotriva manifestanților

Purtând culorile alb şi roşu ale opoziţiei, mulţimea de oameni s-a îndreptat din diferite zone ale capitalei Minsk spre centru, unde a fost desfăşurat un puternic dispozitiv de securitate, cu blindate şi trupe ale armatei în jurul mai multor clădiri importante.

Zeci de manifestanţi au fost arestaţi pe marginea demonstraţiei de opoziţiei, care contestă realegerea preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, potrivit grupului pentru apărarea drepturilor omului Viasna. Potrivit ONG-ului, 37 de persoane au fost arestate în cursul acestei manifestaţii.

Manifestaţii fără precedent împotriva omului forţe de la Minsk, preşedintele Aleksandr Lukaşenko, au izbucnit în urma alegerilor de la 9 august al căror rezultat oficial este contestat de opoziţie.

Tancurile americane încep exerciții extinse în Lituania pe fondul tensiunilor în Belarus

Trupele și tancurile americane vor ajunge vineri în Lituania pentru un exerciţiu de două luni în apropierea frontierei cu Belarus. Guvernul din Lituania anunţa faptul că aceste exerciţii nu sunt vreun pericol pentru ţara vecina. Guvernul a mai transmis faptul că exerciţiile nu reprezintă un mesaj adresat vecinului său Belarus, susținut de Rusia, unde protestele continuă în legătură cu alegerile disputate.

Într-un anunț de miercuri seară, Lituania a declarat că trupele americane vor fi mutate din Polonia pentru exerciții militare precomandate. Acestea sunt „de natură defensivă și nu sunt îndreptate împotriva vreunui vecin, inclusiv a Belarusului”, a adăugat acesta.

Cu toate acestea, trupele sosesc mai devreme și rămân mai mult decât indica guvernul înainte de izbucnirea protestelor din Belarus venite pe fondul alegerilor prezidenţiale care au readus la putere pe președintele Alexander Lukașenko, aliat cheie al liderului rus Vladimir Putin.

Sute de soldaţi americani vor participa la exerciţiul militar din Lituania

Exerciţiul, care va începe vineri și va dura până în noiembrie, include 500 de soldați americani și 40 de vehicule, cum ar fi tancurile Abrams și transportoare blindate Bradley, a spus un purtător de cuvânt al armatei lituaniene.

Pe 29 iulie, ministrul lituanian al apărării, Raimundas Karoblis, a declarat pentru BNS wire că SUA va trimite un contingent de trupe de dimensiuni de batalion – între 300 și 1.000 de soldați – în septembrie, pentru două săptămâni de antrenament, începând cu jumătatea lunii. Karoblis a repetat aceste informații pe 4 august într-un interviu acordat radioului public LRT.

Ministerul Apărării din Lituania nu o oferită imediat un răspuns referitor la acţiunile SUA

Pe lângă exerciţiul SUA, până la 1.000 de soldați și avioane militare din Franța, Italia, Germania, Polonia și altele vor participa la un exercițiu anual în perioada 14-25 septembrie, a spus purtătorul de cuvânt al armatei lituaniene. Ministerul nu a declarat niciun plan pentru ca aceste trupe să rămână după 25 septembrie.

Opoziția din Belarus și țările occidentale au declarat că alegerile au fost trucate.

Zeci de mii de bieloruși au protestat de când votul disputat din 9 august i-a acordat lui Lukașenko un alt mandat după 26 de ani de guvernare. Lukașenko a acuzat NATO de o acumulare militară lângă granițele Belarusului, lucru pe care alianța a negat-o și a spus că va cere ajutor militar rus, dacă este necesar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`